Update

VN meldt sterke afname Afghaanse opiumproductie

De afgelopen jaren is zoveel opium geproduceerd dat op veel plaatsen een voorraad is ontstaan. Foto EPA Beeld
De afgelopen jaren is zoveel opium geproduceerd dat op veel plaatsen een voorraad is ontstaan. Foto EPA

KABUL - De productie van opium in Afghanistan is vorig jaar met tien procent afgenomen terwijl de prijzen van opium op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar liggen. 'De bodem valt weg' onder de grootste opiummarkt ter wereld, zeiden de Verenigde Naties daarom woensdag.

Met name in de provincie Helmand, een bolwerk van de Taliban waar Britse en Amerikaanse troepen deze zomer grote militaire offensieven zijn begonnen, is de teelt afgenomen. Opiumproductie in deze provincie, die voor zeventig procent aan de totale Afghaanse teelt bijdraagt, daalde hier tussen 2007 en 2008 met een derde.

Afghanistan produceert negentig procent van de opium in de wereld. Opium is de grondstof waarvan onder meer heroïne wordt gemaakt. De productie levert miljarden op, geld dat wordt gestoken in de financiering van opstandelingen en criminele groeperingen. Ook de corruptie in Afghanistan wordt gevoed door de opiumoogst, die zo bijdraagt aan de verzwakking van de centrale regering.

Tegenwoordig werken opstandelingen en criminelen nauw samen in wat de VN 'narco-kartels' noemt. Vanwege deze samenwerking zijn Amerikaanse en NAVO-troepen zich afgelopen jaar gaan richten op opslagruimtes voor drugs. In de eerste helft van 2009 is dankzij militaire operaties vijftig ton opium vernietigd. Bijna dertig laboratoria waar opium tot heroïne werd verwerkt zijn opgerold.

Toch is er een kritische kanttekening te plaatsen. Afghanistan produceert jaarlijks nog altijd 6900 ton opium, 1900 ton meer dan de 'consument' verbruikt. Het is vooral vanwege deze overproductie dat de prijzen voor de drug dalen, dit jaar soms met wel een kwart. Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of de afname in productie een langetermijntrend is of het gevolg is van de toegenomen strijd in Helmand, zegt Marvin Weinbaum van het Midden-Oosten Instituut in Washington.

Dat de prijzen niet veel sterker zijn gedaald komt doordat de Afghaanse drugsindustrie waarschijnlijk zo'n tienduizend ton opium heeft opgeslagen om de prijzen enigszins op peil te houden.

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama is inmiddels afgestapt van het beleid van zijn voorganger George W. Bush, omdat het vernietigen van papavervelden bij de plaatselijke bevolking slechts kwaad bloed zette. 'Een dure fout' noemde een rapport van de Senaat het beleid van Bush. Ook de Amerikaanse afgevaardigde Richard Holbrooke vond vernietiging 'geldverspilling'. De Afghaanse regering is nog altijd wel voorstander van vernietiging van papavervelden.

Volgens critici heeft het vernietigen van de opiumproductie alleen maar geleid tot woede onder en verarming van de bevolking. Het aanbieden van zaad voor de verbouw van andere gewassen is ook geen groot succes, met deze teelt wordt veel minder verdiend dan mogelijk is met de teelt van opium. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden