VN-konvooi Mali onder vuur genomen: negen doden

Negen vredesmilitairen van de VN-missie in Mali zijn vandaag omgekomen toen hun konvooi door zwaarbewapende mannen op motoren onder vuur werd genomen ten zuidoosten van Gao. Daar zijn enkele honderden Nederlandse militairen van de VN-missie Minusma gelegerd.

Redactie
VN-soldaten uit West-Afrikaanse landen poseren tijdens een ceremonie die het begin van de missie in Mali inluidt. Beeld REUTERS
VN-soldaten uit West-Afrikaanse landen poseren tijdens een ceremonie die het begin van de missie in Mali inluidt.Beeld REUTERS

De vredesmilitairen kwamen uit Niger, aldus een woordvoerder van de VN-missie. De aanslag is gepleegd tussen de oostelijke plaatsen Menaka en Ansongo. Het is voor het eerst dat er bij een aanslag in één keer zoveel vredesmilitairen van de huidige missie worden gedood. De VN hebben vliegtuigen gestuurd naar het gebied waar de vredesmilitairen zijn omgebracht.

Het hoofd van de VN-missie, de Nederlandse oud-minister Bert Koenders, zegt 'enorm aangedaan' te zijn door 'deze extremistische daad, die niet ongestraft kan blijven'. De aanslag lijkt volgens hem verband te houden met de vredesbesprekingen die nu in Mali worden gevoerd en waarin de Verenigde Naties een belangrijke rol spelen. 'Er zijn krachten die dat proces willen ondermijnen. Dat kan en mag niet getolereerd worden', zegt Koenders.

Het merendeel van de ongeveer 450 Nederlandse militairen in Mali zit in Gao. De Nederlandse blauwhelmen, onder wie speciale eenheden van commando's en mariniers, vergaren en analyseren informatie voor de VN-missie. Dat doen ze in elk geval tot eind volgend jaar. Vorige week zijn drie Nederlandse Chinook-transporthelikopters aangekomen in het Nederlandse kamp in Gao.

De VN-missie probeert van Mali een veilige staat te helpen maken. In het noordoosten zijn moslimextremisten en Toearegrebellen actief.

VN-blauwhelmen die naar Mali afreizen, marcheren door Parijs. Beeld AFP
VN-blauwhelmen die naar Mali afreizen, marcheren door Parijs.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden