VN komt met conclusies en aanbevelingen over Zwarte Piet

Het College voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties, CERD, komt vandaag met conclusies en aanbevelingen over discriminatie in Nederland. Ook Zwarte Piet komt aan de orde.

De rol van Zwarte Piet leidde al tot een levendige discussie. Beeld anp
De rol van Zwarte Piet leidde al tot een levendige discussie.Beeld anp

Mensenrechtenexperts uit het comité houden in de gaten of landen de VN-verdragen naleven die ze hebben getekend. Vorige week praatte het comité al met een Nederlandse delegatie over zaken als noodopvang voor vluchtelingen, de situatie op de arbeidsmarkt en discriminerende uitlatingen in de media.

De rol van Zwarte Piet kreeg toen al een prominente rol en leidde tot 'een levendige discussie'. Nederland wordt net als andere VN-landen eens in de vier jaar 'beoordeeld'.

Vergulde klimpieten
Gisteren liet Nickelodeon weten dat eind dit jaar ongeschminkte pieten te zien zijn. Na de felle zwartepietendiscussie liet de kinderzender vorig jaar helemaal geen pieten zien, alleen Sinterklaas.

Eerder deze maand zei warenhuis de Bijenkorf dit jaar te kiezen voor vergulde klimpieten. V&D laat de versiering afhangen van wat het Sinterklaasjournaal van de publieke omroep gaat doen. Die laat dat pas veel later dit jaar weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden