VN: kindersterfte daalt maar niet genoeg

Het aantal kinderen onder de 5 jaar dat sterft door oorzaken die te voorkomen zijn, bedraagt nu 5,9 miljoen per jaar, een daling van 53 procent tegenover 1990. Volgens de VN is de wereld er ondanks deze 'indrukwekkende vooruitgang' niet in geslaagd de kindersterfte met tweederde te verminderen en werd de millenniumdoelstelling niet gehaald.

Beeld AP

Tussen 1990 en eind 2015 zullen naar schatting 236 miljoen kinderen voor hun 5de verjaardag gestorven zijn door oorzaken die te voorkomen zijn, zoals prematuriteit, longontsteking, complicaties tijdens de bevalling, diarree, malaria en ondervoeding.

Volgens een studie van Unicef ('A Promise Renewed: 2015 Progress Report') zijn wereldwijd 48 miljoen kinderlevens gered sinds 2000, het jaar waarin regeringen zich verbonden tot de millenniumdoelstellingen. Tegen 2030 kunnen nog 38 miljoen kinderlevens gered worden, aldus het Kinderfonds van de Verenigde Naties in een mededeling over de studie.

Kinderlevens
De armste landen tonen volgens Unicef dat vooruitgang mogelijk is. Zo behaalden 24 van de 81 landen met een laag en middelmatig inkomen, waaronder Cambodja, Ethiopië, Bangladesh en Oeganda, de millenniumdoelstelling om het sterftecijfer bij kinderen jonger dan 5 terug te dringen met tweederde of meer.

De 48 miljoen kinderlevens werden gered dankzij geschoolde hulp bij de bevalling, pre- en postnatale zorg, borstvoeding, vaccinatie, met insecticiden behandelde muskietennetten, verbeterde sanitaire en watervoorzieningen, rehydratatie bij diarree, antibiotica bij longontstekingen, de verdeling van voedingssupplementen en therapeutische voeding.

Het wordt de komende vijftien jaar 'een enorme uitdaging om de vooruitgang verder op te drijven', zegt Yoka Brandt, adjunct-directrice van Unicef.

Beeld AP
Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden