VN keert uit Syrië terug met 'gruwelijk rapport' over marteling kinderen

De regering van de Syrische president Assad en aan de regering gelieerde milities martelen kinderen en gebruiken ze als menselijk schild tijdens gevechten met de rebellen. Dat blijkt uit het speciale VN-rapport over kinderen in conflictsituaties.

Elise Kuit
Een videostill van een filmpje dat de situatie in Homs gisteren toont. Beeld AP
Een videostill van een filmpje dat de situatie in Homs gisteren toont.Beeld AP

De speciale VN-gezant Radhika Coomaraswamy zei tegen de BBC uit Syrië te zijn teruggekeerd met 'gruwelijke verslagen'. Coomaraswamy meldde de Britse zender nooit eerder een dergelijke situatie te hebben gezien waarbij kinderen niet gespaard werden, maar zelfs tot doelwit waren gekozen.

Getuigenissen in het rapport spreken over situaties waarbij kinderen door het Syrische leger en de shabiha, de sympathiserende milities, uit hun huizen worden gehaald om te dienen als menselijk schild tijdens de gevechten. Kinderen werden daarbij op tanks gezet of voor de ramen van militaire voertuigen geplaatst zodat de militairen ongehinderd gebieden waar de opstandelingen zich ophielden, konden betreden.

Ook maakt het rapport melding van (zeer jonge) kinderen die het slachtoffer zijn geworden van moord, verminking, willekeurige arrestaties, marteling, mishandeling en seksueel misbruik. Getuigen meldden dat kinderen fysieke littekens vertoonden van uitgedrukte sigarettenpeuken, het slaan met zware kabels of het langdurig in een pijnlijke houding staan. In één geval kreeg een kind elektrische schokken toegediend. Bovendien zouden militairen op grote schaal scholen binnenvallen om kinderen te ronselen of om als militaire uitvalsbasis te laten fungeren.

Een jong kind neemt deel aan een demonstratie tegen het regime in de provincie Idlib. Beeld ap
Een jong kind neemt deel aan een demonstratie tegen het regime in de provincie Idlib.Beeld ap

Front
Coomaraswamy was echter ook kritisch over de rebellen. Ook zij zouden kinderen ronselen om in te zetten op medische posten of als loopjongen. 'Leden van het Vrije Syrische Leger brengen kinderen in gevaar door hen in te zetten aan het front', aldus de speciale VN-gezant.

Het is de eerste keer dat de Syrische regering en de shabiha in het jaarlijkse rapport van Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon over geweld tegen kinderen voorkomen. Het rapport noemt nog 32 'hardnekkige daders', die al minimaal vijf jaar op de lijst staan. Onder meer in Somalië en Afghanistan worden kinderen op grote schaal gemarteld.

Waarnemers
Momenteel is een team waarnemers van de VN in Syrië om te controleren of het zespuntenplan van speciaal VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan, door de beide strijdende partijen wordt nageleefd. Het plan eist onder meer een volledige wapenstilstand van de beide partijen. De waarnemers melden echter op dagelijkse basis grove schendingen van het plan.

Annan uitte gisteren grote ongerustheid over de situatie in de steden al-Haffa en Homs. De VN-gezant zei te vrezen dat het Syrische regime in die plaatsen een nieuw bloedbad zoals in Houla zou voorbereiden. In Houla werden twee weken geleden 108 burgers gedood onder wie veel vrouwen en kinderen. De slachtoffers waren van dichtbij door het hoofd geschoten, de keel doorgesneden of de schedel ingeslagen. Getuigen meldden dat Syrische soldaten en de shabiha achter de aanslag zitten.

De VN-controleurs proberen tevergeefs het gebied waar een bloedbad zou plaatsvinden te bereiken, maar krijgen tot nog toe geen toestemming van het regime. De controleurs zijn zelf niet bewapend. Volgens de BBC zitten onder meer in Homs veel families opgesloten in hun huizen. Verschillende berichten maakten gisteren al melding van zware beschietingen door het leger van woonwijken in de stad. Daarbij zouden onder meer tanks en gevechtshelikopters worden ingezet.

Sinds het begin van de onlusten in Syrië zijn volgens officiële cijfers 14.100 mensen omgekomen. President Assad geeft de schuld van het conflict aan 'buitenlandse terroristen'.

Kofi Annan. Beeld afp
Kofi Annan.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden