'VN-hof verantwoordelijk voor dood getuigen'

Het Joegoslavië-Tribunaal is verantwoordelijk voor de dood van 19 getuigen die belastende informatie konden geven in de zaak-Haradinaj. Dat zei Vladimir Vukcevic, de hoofdaanklager die in Servië het onderzoek naar oorlogsmisdaden leidt, woensdag tegen de krant Informer in Belgrado.

Redactie

De ex-premier van Kosovo en commandant van het voormalige Kosovo-Bevrijdingsleger UÇK Ramush Haradinaj wordt door het tribunaal beschuldigd van oorlogsmisdaden. Donderdag doen rechters uitspraak in een gedeeltelijke herziening van zijn zaak.

Volgens Vukcevic zijn de 19 getuigen vermoord in opdracht van Haradinaj. In het interview noemt hij hun namen, de data en de omstandigheden waaronder zij zijn vermoord, meestal met vuurwapens. 'Haradinaj gebruikt de methode van alle maffiosi: eerst waarschuwen, dan proberen om te kopen, vervolgens bedreigen en uiteindelijk moord". De moorden leidden er volgens hem toe dat andere getuigen zich terugtrokken.

Verrast
Een woordvoerder van het tribunaal zegt verrast te zijn door de uitspraken van de Servische aanklager. Hij stelt dat er geen enkele getuige is omgekomen die door het tribunaal is gehoord.

Dat er wel degelijk problemen met getuigen waren, bleek overigens bij de eerste behandeling van deze zaak door een strafkamer van het tribunaal. Het mede daardoor ontstane gebrek aan bewijs was in 2008 zelfs de belangrijkste reden om Haradinaj vrij te spreken. Voorzittend rechter Alphons Orie benadrukte toen dat er tijdens het proces 'grote moeilijkheden' waren geweest om getuigen naar Den Haag te krijgen.

De Servische hoofdaanklager Vukcevic verwijt de onderzoekers van het tribunaal vooral onkunde en slordigheid. De getuigen waren volgens hem mensen die traumatische gebeurtenissen hadden meegemaakt en in Kosovo in een uiterst kwetsbare positie verkeerden. Ervaren aanklagers en rechters houden daar rekening mee bij de benadering van getuigen, zo zei hij tegen Informer. Het tribunaal zette volgens hem echter een paar 'onnozele" mensen op de zaak, die alles hebben verknoeid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden