VN heeft lijst met Syrische verdachten van oorlogsmisdaden

De Verenigde Naties hebben de namen van 'Syriërs op leidinggevende posities' die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Ook zijn de eenheden geïdentificeerd die oorlogsmisdaden hebben begaan. Dat hebben onderzoekers van de VN vandaag bekendgemaakt.

Redactie
Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp in Azaz. Beeld ap
Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp in Azaz.Beeld ap

Volgens de VN hebben zowel de regering van president Bashar al-Assad als de rebellen die tegen hem vechten, oorlogsmisdaden begaan. Het zou daarbij gaan om onder meer moorden, marteling en het terroriseren van burgers.

Het laatste rapport van het onderzoeksteam onder leiding van de Braziliaan Paulo Pinheiro gaat over de laatste zes maanden van de oorlog tot in januari van dit jaar. Het is gebaseerd op interviews met bijna 450 slachtoffers en getuigen. Behalve degenen die de misdaden zelf begingen, zijn waar mogelijk leidinggevenden geïdentificeerd.

Internationaal Strafhof
Het onderzoeksteam doet een beroep op de VN-Veiligheidsraad om met spoed te handelen tegen de ernstige schendingen. Misdadigers moeten desnoods voorkomen voor het Internationaal Strafhof (ICC).

Volgens onderzoeker Carla del Ponte, voormalig hoofdaanklaagster van het Joegoslavië Tribunaal, is 'de tijd gekomen voor de Veiligheidsraad om Syrische oorlogsmisdaden te verwijzen naar het ICC'.

'Ik denk dat het zeer dringend is dat het ICC de zaak tegen zeer hoge functionarissen behandelt', aldus Del Ponte. De Veiligheidsraad is tot op heden verdeeld geweest over Syrië. China en met name Rusland zijn tegen iedere inmenging in het conflict in het Arabische land.

EU bespreekt burgeroorlog
De ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten hebben vandaag overleg gevoerd over het geweld in Syrië en op welke wijze dit beëindigd kan worden. Vermoedelijk is ook gesproken over het aanpassen van het wapenembargo dat tegen Syrië is ingesteld, zodat er militaire steun kan worden geleverd aan de oppositie die strijdt tegen het regime van president Bashar Assad.

Volgens een bron bij de Europese Unie lobbyen de Britten voor het versoepelen van het wapenembargo voor de rebellen. Diverse andere ministers hebben echter al laten weten tegen deze stap te zijn.
Volgens de Verenigde Naties zijn bij de oorlog in Syrië al zeventigduizend mensen om het leven gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden