VN: Geen bewijs voor voedselcrisis

Voedsel was vorige maand even duur als in juli. De gemiddelde prijzen op de wereldmarkt zijn gelijk gebleven. Dat heeft de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties donderdag gemeld. Volgens de FAO zijn de cijfers geruststellend en is er geen bewijs dat een voedselcrisis ontstaat.

In juli waren de voedselprijzen juist fors gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat kwam doordat Amerikaanse maïs duurder werd. Oorzaak daarvan is aanhoudende droogte. Een FAO-econoom waarschuwde toen voor een mogelijke nieuwe voedselcrisis. In 2007 en 2008 ontstonden rellen in landen als Egypte en Haïti, omdat voedsel snel duurder werd.

Hulporganisatie Oxfam Novib zegt in een reactie dat er wel degelijk een voedselcrisis dreigt. 'De prijzen stabiliseren zich, maar wel op een heel hoog niveau', zegt directeur campagnes Tom van der Lee. Volgens hem geeft het prijsgemiddelde een vertekend beeld: suiker is goedkoper geworden, maar tarwe en maïs flink duurder. 'Landen als Jemen zijn voor hun tarwe voor 90 procent afhankelijk van import. De prijsstijging van 50 procent in 2 maanden zal daar impact hebben, zeker nu ook de olie voor het transport duurder wordt'.

Oxfam Novib bepleit dat er minder maïs wordt gebruikt voor biobrandstof en dat een G20-forum voor voedselcrises bijeenkomt. De organisatie is tegen een plan van landbouworganisatie LTO voor een graanreserve. 'Als elk land dat doet op een hoog prijsniveau, is de voedselcrisis onherroepelijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden