VN-expert: situatie door overstromingen Balkan wordt nog erger

In het watersnoodgebied in de Balkan bestaat nog steeds geen goed overzicht van de problemen en dat bemoeilijkt de hulpverlening. Hoewel het sinds zondag niet meer regent, zal de situatie de komende dagen nog verergeren door de stijgende waterstanden en kunnen meer dijken onder druk komen te staan. Dat heeft Mathijs van Ledden, die als overstromingsexpert namens de Verenigde Naties momenteel in Belgrado zit, vandaag gezegd.

De Servische stad Obrenovac gisteren. Veel huizen staan onder water. Beeld afp
De Servische stad Obrenovac gisteren. Veel huizen staan onder water.Beeld afp

Hij kijkt daar welke noodmaatregelen nodig zijn. Dat geldt zowel voor de evacués als de dijken die nog intact zijn.

Volgens de Nederlander is er nu vooral behoefte aan voedsel, goed drinkwater en waterzuivering. Door het oplopen van de temperaturen moet ook goed in de gaten worden gehouden dat geen ziektes uitbreken. 'Riolen en waterzuiveringsinstallaties zijn overstroomd en er zijn kadavers van verdronken vee', legt hij uit.

Van Ledden zegt dat dijken die door het wassende water nog onder zware belasting staan, moeten worden geïnspecteerd. Dit om te bezien of noodmaatregelen nodig zijn om de waterkeringen te versterken. 'Er komt nog veel water uit Oostenrijk en Servië dat richting het stromingsgebied van de rivieren gaat. De problemen zijn nog niet voorbij', is zijn oordeel. Het ontbreken van overzicht is vrij 'normaal' bij het begin van dit soort situaties, zegt van Ledden. 'Dat komt over enkele dagen wel goed.'

Landmijnen
Extra probleem is het gevaar dat landmijnen uit de oorlog in de jaren '90 door overstromingen en aardverschuivingen verplaatst worden. Over massagraven die mogelijk bloot komen te liggen, is hem niks bekend.

In een later stadium valt in de overstromingsgebieden mogelijk ook nog wat te doen met de Nederlandse expertise op het gebied van waterbeheersing, aldus de expert, die verbonden is aan ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. 'Dan wordt het tijd om goed te praten met de autoriteiten.'

Inwoners van Obrenovac worden opgevangen in een slaapzaal. Beeld AFP
Inwoners van Obrenovac worden opgevangen in een slaapzaal.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden