VN: executies ISIS in Irak zijn oorlogsmisdaden

Extremisten van de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS) hebben zich vrijwel zeker schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden in Irak. Die afgelopen vijf dagen zijn honderden mensen in koelen bloede geëxecuteerd. Dit heeft de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, Navi Pillay, vandaag gezegd.

Een foto van executies door ISIS-strijders, de foto werd door de groepering op internet gezet. Volgens de VN tonen de foto's de waarheid. Beeld AFP
Een foto van executies door ISIS-strijders, de foto werd door de groepering op internet gezet. Volgens de VN tonen de foto's de waarheid.Beeld AFP

De slachtoffers zijn militairen en agenten die zich hadden overgegeven of die gevangen waren genomen. De systematische executies waren vooral in de buurt van Tikrit, aldus de Zuid-Afrikaanse juriste Pillay. Volgens haar zijn de berichten over de massaexecuties 'onderbouwd'.

De VN maakten vandaag ook bekend 58 medewerkers te evacueren uit Bagdad. Ze worden overgebracht naar buurland Jordanië. Mogelijk worden de komende dagen nog meer VN-medewerkers weggehaald uit Irak.

VN evacueren mensen
'Zo'n 58 medewerkers zijn van Bagdad naar Amman in Jordanië verplaatst. Het is de bedoeling om ze over te plaatsen naar Erbil, in Irak. De komende dagen kunnen nog meer mensen weggehaald worden', liet een woordvoerder weten.

Vóór de overplaatsing had de VN 'minder dan 200 internationale niet-essentiële en essentiële personeelsleden in Bagdad en de omgeving' voor de politieke missie in Irak gestationeerd.

Gisteren werd al duidelijk dat de Verenigde Staten een aantal van hun ambassademedewerkers evacueren uit Irak, eveneens naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Het Pentagon liet weten dat de veiligheidsmaatregelen voor het ambassadegebouw in Bagdad zijn verscherpt.

Iran
De Amerikaanse regering heeft vandaag beklemtoond dat de VS niet militair gaan samenwerken met Iran in de strijd tegen jihadisten in Irak. Het Witte Huis zegt in een verklaring dat eventuele gesprekken met Iran niet over militaire acties of de coördinatie daarvan gaan. De VS denken overigens beslist niet aan grondtroepen voor dergelijke acties, beklemtoonde het Witte Huis.

Washington zou er in een gesprek met Iran op aandringen dat Iran zijn invloed bij de Iraakse leiders gebruikt om de belangen van alle bevolkingsgroepen te dienen en niet alleen die van de sjiitische meerderheid.

ISIS rukt op in Irak
In Irak is de extremistische beweging ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië) bezig aan een gewelddadige opmars. Bij confrontaties tussen de jihadisten en het regeringsleger zijn reeds vele doden gevallen. De extremisten van ISIS claimden afgelopen weekeinde dat ze 1700 Iraakse militairen hebben geëxecuteerd. De jihadisten hebben foto's van executies verspreid. Er was onduidelijkheid over de echtheid van de foto's, maar de VN oordelen nu dus dat de executies echt hebben plaatsgevonden.

ISIS heeft onder meer de grote stad Mosul veroverd. Ook in Syrië heeft de terreurgroep delen van het land onder haar controle gebracht. De Verenigde Naties, Europese Unie, Arabische Liga, NAVO en landen als de Verenigde Staten en Duitsland hebben de militaire opmars van ISIS en de gewelddadigheden in Irak veroordeeld.

Sjiitische moslims protesteren in de Iraakse stad Basra, 500 kilomter ten zuidoosten van Bagdad, tegen de opmars van de soennitische groepering ISIS. Beeld ap
Sjiitische moslims protesteren in de Iraakse stad Basra, 500 kilomter ten zuidoosten van Bagdad, tegen de opmars van de soennitische groepering ISIS.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden