VN: bouw Zwarte Piet om naar Amsterdams voorbeeld

Nederland doet er goed aan Zwarte Piet naar Amsterdams voorbeeld te ontdoen van zijn stereotype kenmerken als kroeshaar, oorringen en dikke rode lippen.

Patrick Meershoek
Een Zwarte Piet (roetpiet of schoorsteenpiet) met slechts enkele roetvegen op het gezicht tijdens de intocht van Sinterklaas. Beeld anp
Een Zwarte Piet (roetpiet of schoorsteenpiet) met slechts enkele roetvegen op het gezicht tijdens de intocht van Sinterklaas.Beeld anp

Deze aanbeveling doet het VN-comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie in een vanmiddag verschenen rapport over de stand van zaken met betrekking tot racisme en discriminatie van minderheden in Nederland.

In kalme bewoordingen dringt het comité aan op een verbouwing van Zwarte Piet. Er is begrip voor het belang van de traditie, maar de stereotypische trekken van Piet zijn nu eenmaal kwetsend voor Nederlanders van Afrikaanse herkomst, schrijft het comité.

De overheid dient zich volgens het comité actief te bemoeien met de metamorfose van Zwarte Piet, iets wat het kabinet tot nog toe niet heeft willen doen. De overheid moet ook ruimte bieden aan tegenstanders van Zwarte Piet, schrijft het comité met een verwijzing naar de massale arrestaties van demonstranten tijdens de intocht in Gouda.

De kwestie Zwarte Piet neemt slechts twee paragrafen in van het tien pagina's tellende rapport. Het comité maakt zich meer zorgen over toenemend aantal uitingen van racisme en xenofobie in de politiek, op het internet en op de voetbaltribunes. Ook wordt stilgestaan bij het verbaal en fysiek geweld tegen Joden en moslims in Nederland.

Steun
Minister Lodewijk Asscher sluit zich aan bij conclusies in het VN-rapport. Het rapport pleit volgens de minister voor een actieve rol van de overheid om te zorgen dat de traditie van Zwarte Piet niet kwetsend is voor mensen, maar pleit nergens voor een verbod.

'Ik vind het goed dat ze niet zeggen dat de overheid Zwarte Piet moet verbieden. Ze geven aan dat de traditie er voor iedereen moet zijn, dat is precies wat ik ook zeg', aldus Asscher in een reactie. 'Ook al is het een oude traditie, de overheid moet zich ervoor inspannen dat het een feest is voor iedereen en daar ben ik het mee eens.'

Volgens Asscher is de traditie al heel snel aan het veranderen, met creatieve invullingen van gekleurde pieten. Asscher gaat zorgen dat het debat tussen voor- en tegenstanders op een 'normale en beschaafde manier' verder kan. Iets opleggen of verbieden wil hij zeker niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden