VN bezorgd over krimpende bevolking Rusland

De gezondheidszorg in Rusland moet worden verbeterd en de bevolking worden aangemoedigd gezonder te gaan leven, met name door minder alcohol te drinken. Foto GPD

MOSKOU - Rusland zou de immigratie moeten vergemakkelijken om de gevolgen van de demografische crisis waarin het land verkeert tegen te gaan. Dat staat in een maandag verschenen rapport van de Verenigde Naties.

De VN meldde vorig jaar dat het aantal inwoners van Rusland sinds 1993 ondanks de komst van miljoenen immigranten met 6,6 miljoen gedaald. Het inwonertal dreigt in 2025 met nog eens elf miljoen te zijn afgenomen, met als gevolg een tekort aan arbeidskrachten, vergrijzing en achterblijvende economische groei. Weliswaar is het geboortecijfer de laatste tijd dankzij een overheidscampagne gestegen, maar op de lange termijn maakt dit volgens de VN weinig verschil. De VN roept Rusland op zijn sterftecijfer, dat vergelijkbaar is met dat van sommige Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, omlaag te brengen. Daartoe moet de gezondheidszorg worden verbeterd en de bevolking worden aangemoedigd gezonder te gaan leven, met name door minder alcohol te drinken.

Rusland zou maatregelen moeten nemen om de grondrechten en levensomstandigheden van miljoenen migranten, veelal afkomstig uit andere voormalige Sovjet-staten, te verbeteren, zo staat in het maandag verschenen rapport. Deze arbeidsmigranten worden in veel gevallen gediscrimineerd en uitgebuit. Soms worden ze het slachtoffer van xenofobisch geweld.

In veel ontwikkelde landen is het inwonertal gestagneerd en wordt er rekening mee gehouden dat de bevolking rond 2025 gaat krimpen, maar in Rusland, dat nu zo'n 142 miljoen inwoners telt, krimpt de bevolking al sinds 1992. Rusland heeft een van de hoogste sterftecijfers in de geïndustrialiseerde wereld. De levensverwachting voor mannen bedraagt nauwelijks 60 jaar.

Door niet geheel opgehelderde oorzaak komen hart- en vaatziekten in Rusland heel veel voor, maar de meeste deskundigen wijten het hoge sterftecijfer aan een en dezelfde oorzaak: alcohol. Alcoholgebruik wordt in verband gebracht met zowel het hoge aantal leveraandoeningen als het hoge aantal moorden, zelfmoorden en dodelijke ongelukken in het land. Van de sterfgevallen onder Russen tussen de 15 en 54 jaar sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 was meer dan de helft te wijten aan alcohol, zo blijkt uit onderzoek. President Dmitri Medvedev kondigde in september maatregelen aan om het alcoholgebruik terug te brengen en daarmee heeft hij zich politiek op glad ijs begeven. Alcohol en met name wodka speelt in de Russische cultuur een belangrijke rol. Sovjet-leider Michail Gorbatsjov maakte zichzelf destijds bepaald niet populair toen hij het alcoholgebruik probeerde aan te pakken.

Volgens een twee jaar oud rapport had het gebied dat nu de Russische Federatie is in 1950 op drie landen na het hoogste inwonertal ter wereld. In 2007 stond het land op de negende plaats en in 2050 zal het zijn gezakt tot de 15e plaats, met een lager inwonertal dan Vietnam. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden