VN-aanklager eist levenslang voor Karadzic

Radovan Karadzic moet levenslang krijgen. Dit eist hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal in het genocideproces tegen de ex-president van Republika Srpska. Dat blijkt uit een document dat het VN-hof in Den Haag vandaag heeft gepubliceerd, vooruitlopend op de mondelinge slotpleidooien in de rechtszaak, die volgende week worden gehouden.

redactie
Radovan Karadzic. Beeld AP
Radovan Karadzic.Beeld AP

Karadzic is aangeklaagd wegens onder meer zijn rol bij de genocide na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995. De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden toen niet voorkomen dat het Bosnisch-Servische leger duizenden moslimmannen en -jongens doodde.

De aanklagers achten bewezen dat Karadzic al voor de val van de enclave heeft meegedaan aan een genocidaal plan tegen de moslims van Srebrenica. In eerdere rechtszaken was gesteld dat de beslissing tot de massaexecuties pas in de nacht van 11 op 12 juli 1995 is genomen. Karadzic' legerleider, generaal Ratko Mladic, was toen verbolgen over het verloop van een gesprek met Dutchbat-commandant Thom Karremans en vertegenwoordigers van de burgers van Srebrenica.

'Enige gepaste straf'
Karadzic is ook aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden tijdens de belegering van Sarajevo en misdaden tegen de mensheid in de kampen. Als de rechters de verdachte aan een 'substantieel deel' van die misdaden schuldig achten, dan is levenslang 'de enige gepaste straf', aldus de aanklagers.

Met de vrede van Dayton kwam een einde aan de oorlog die al aan meer dan 100 duizend mensen het leven had gekost. De inmiddels 69-jarige Karadzic werd in 2008 na een jarenlange klopjacht gearresteerd in Servië.

Moeders van Srebrenica
Munira Subasic, voorzitter van de vereniging Moeders van Srebrenica, zei vanavond in een reactie op de eis dat Karadzic 'moet boeten voor de genocide die hij in Bosnië heeft gepleegd en hij moet levenslang zitten daar waar hij thuishoort, namelijk in de gevangenis.'

'De rechters van het tribunaal zijn het aan zichzelf verplicht om de eis van aanklager Brammertz te honoreren', zei Subasic. Het Tribunaal is in 1993 immers door de Veiligheidsraad van de VN opgericht om namens de slachtoffers misdadigers te vervolgen en verdere misdaden te voorkomen. Op die manier moest het ook de vrede in Bosnië herstellen, aldus Subasic.

Radovan Karadzic. Beeld REUTERS
Radovan Karadzic.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden