Update

Vluchtopvang Linnaeushof moet zaterdag leeg zijn

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds vorige maand in een gekraakt pand in de Watergraafsmeer woont moet uiterlijk zaterdag het pand verlaten hebben. Dat heeft de rechter vandaag besloten.

Leonie Hosselet
Asielzoekers in het gekraakte pand aan de Linnaeushof Beeld Amaury Miller
Asielzoekers in het gekraakte pand aan de LinnaeushofBeeld Amaury Miller

Mocht het pand zaterdag niet leeg zijn, dan krijgt de groep een boete van 250 euro per dag. Dit geldt tot en met dinsdag: daarna wordt er over gegaan op ontruiming.

De groep van 120 man was op 9 juli in een leegstaand pand aan de Linnaeushof 4 getrokken, en doopte de plek de 'Vluchtopvang.' Even daarvoor waren ze vertrokken uit de Vluchthaven, die locatie in de Havenstraat zou namelijk ontruimd worden. De mensen van de Vluchtmarkt, enkele sociale huurwoningen aan de Ten Katestraat die op 8 juli ontruimd werden, voegden zich bij de groep. 'Daarna is een stop ingesteld, zodat er geen nieuwe mensen meer bij kwamen. Er is geen plaats,' zei vrijwilliger Henk Griffioen.

Dat de groep nu weer uit de Vluchtopvang moet vertrekken werd al verwacht.

Vrijwilliger Henk Griffioen verwachtte dat de groep binnen 1 of 2 weken moest vertrekken, maar zoveel tijd is de vluchtelingen waarschijnlijk niet gegund.

De straat
Ali Juma, woordvoerder van de groep, laat weten dat ze zich bij de uitspraak neerlegt: 'We nemen het zoals het komt. We hebben nergens om heen te gaan. Maar als we horen dat we weg moeten, gaan we. We nemen die beslissing als groep, we proberen zoveel mogelijk bij elkaar te blijven.'

De asielzoekers hebben nog geen idee waar zij dan kunnen overnachten. Een aantal van hen vreest weer op straat terecht te komen.

Buiten overnachten is voor niemand in de stad toegestaan, en dus ook niet voor deze mensen, meldt de woordvoerder van burgemeester van der Laan. Hij zegt geen onderdak meer te kunnen verlenen aan de groep.

De gemeente zal wel ondersteuning bieden als leden van de groep terug willen keren naar hun land van herkomst. Als er mensen zich melden bij de GGD omdat ze ernstig ziek zijn, zal de dienst kijken of onderdak noodzakelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden