Vluchten naar Marokko helpt niet meer

Onder voortvluchtige Nederlandse criminelen van Marokkaanse komaf is Marokko een geliefd oord om onder te duiken. De autoriteiten in beide landen willen daar vanaf.

De gevangenis in Tanger waar Hamza B. wacht op zijn proces. Of hij is geslagen tijdens verhoren, zoals kennissen beweren, wil zijn advocaat niet zeggen.Beeld Paul Vugts

Hij hield zich vaak schuil in het Rifgebergte, maar zeker als hij ging feesten in Tanger koos de Amsterdamse Marokkaan Hamza B. (26) geen laag profiel. Hij was zeer aanwezig in de onder Nederlandse criminelen geliefde clubs aan de roemruchte boulevard van de Noord-Marokkaanse havenstad, zoals Club 555 en Club Snob, waar de verhouding van het aantal gasten versus het aantal prostituees nog wel eens in het voordeel van die laatsten wil doorslaan. Rondje van Hamza, nog maar. Hij jogde overdag ook doodgemoedereerd over het strand.

Hij viel op, kortom.

Zeker voor een crimineel die op de vlucht is voor de verdenking dat hij de Audi bestuurde van waaruit op 29 december 2012 met onder meer automatische wapens héél vaak was geschoten tijdens een wildwestschietpartij die Amsterdam schokte.

De mannen uit de Audi en een groepje dat in een Golf vluchtte, liquideerden in de Staatsliedenbuurt hun rivalen Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) met ongekend geweld. Vanuit de Audi werd op de vlucht met een kalasjnikov van dichtbij op twee motoragenten geschoten - hetgeen die slechts door de juiste reflexen en met heel veel geluk ternauwernood overleefden.

Onaantastbaar
De ernstige verdenking dat hij in de geruchtmakende zaak een grote rol had gespeeld, weerhield B. er niet van zich in Marokko te gedragen alsof hij met een ruim budget op vakantie was. Hij voelde zich kennelijk onaantastbaar. Zo onaantastbaar, dat hij op 21 juni vorig jaar zelf zijn vriendin uit Nederland van vliegveld Ibn Battouta bij Tanger kwam halen.

De Amsterdamse recherche kon dat aan de Marokkaanse autoriteiten doorgeven, die hem besloten aan te houden. B. wachtte zijn vriendin in een auto met draaiende motor op voor het vliegveld, waar een arrestatieteam hem tegen de grond werkte.

Marokko levert geen onderdanen uit, dus ook geen buitenlanders die over een Marokkaans paspoort beschikken.

Dat geeft Nederlands-Marokkaanse criminelen het idee dat Marokko een veilige plek is om onder te duiken - ook nog eens in een gebied waar ze doorgaans volop familie en vrienden hebben en waar het uitgaansleven ze aanstaat.

Topvechter Badr Hari dook onder in Marokko toen hij door de recherche werd gezocht voor de zeer zware mishandeling van een portier van club Blinq bij het Leidseplein, begin 2010, en werd daar voortdurend in nachtclubs gezien - in Marrakech, in Tanger - voordat hij zich na maanden alsnog meldde op het hoofdbureau van de Amsterdamse politie. Momenteel verblijft de onlangs voor een reeks zware mishandelingen veroordeelde Hari overigens ook weer vaak in Marokko, waar hij als een prins wordt behandeld vanwege zijn goede verhouding met het koningshuis.

Behalve Hamza B. zijn waarschijnlijk meer belangrijke verdachten van betrokkenheid bij de steeds oplaaiende oorlog in de Amsterdamse onderwereld naar Marokko gevlucht, onder wie Hussein A., één van de vermoede sleutelspelers in het ontstaan van het conflict.

Zowel Hari als Hussein A. was in het verleden goed bevriend met de beruchte Amsterdamse beroepscrimineel Gwenette Martha, nóg een prominente figuur in de dossiers rond de vete. Ook hij werd geregeld in het Marokkaanse uitgaansleven gesignaleerd nadat hij in 2008 was ontsnapt uit de gevangenis en internationaal werd gezocht.

Vervolging
Het is de Nederlandse opsporingsdiensten én de lokale autoriteiten een doorn in het oog dat Marokko te boek staat als veilige vluchthaven. Dat met name gezochten van Marokkaanse origine denken daar buiten schot te blijven omdat ze niet zullen worden uitgeleverd, was voor de wederzijdse regeringen aanleiding in 2012 een rechtshulpverdrag te ratificeren dat het mogelijk maakt dat Marokko verdachten vervolgt voor in Nederland gepleegde misdrijven.

Inmiddels is de gevluchte Gelderse Marokkaan Fouad el M. in Nador tot levenslang veroordeeld voor 'de Mientjeszaak'. Hij zou in 2003 in Nijmegen twee buurvrouwen hebben omgebracht die allebei Mientje heetten. Die zaak loopt in cassatie. Ook in twee minder bekende Nederlandse moordzaken vervolgt Marokko nu Nederlandse Marokkanen.

Recherche en justitie in Amsterdam hopen dat de veelbesproken strafzaak tegen Hamza B. definitief het idee wegneemt dat vluchten naar Marokko een goed idee is.


Lees vandaag (17-5) meer in Het Parool: 'Vluchten naar Marokko helpt niet meer' Het Parool reisde mee met de delegatie van justitie die naar Marokko reisde om de zaak tegen Hamza B. over te dragen.

Een nachtclub met prostituees in TangerBeeld Paul Vugts
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden