Vluchten mogelijk vertraagd door aanvallen op Syrië

Vliegreizigers die de komende dagen van Schiphol naar het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië of India vliegen moeten rekening houden met vertragingen.

Herman Stil
KLM vliegt normaliter niet door het getroffen luchtruim, maar houdt de situatie in de gaten Beeld anp
KLM vliegt normaliter niet door het getroffen luchtruim, maar houdt de situatie in de gatenBeeld anp

De Europese luchtvaartautoriteit Easa waarschuwt daar vandaag in een 'rapid alert notification' voor. Verkeersleidingorganisatie Eurocontrol, die het hoge luchtverkeer boven een deel van Europa - waaronder Nederland - begeleidt, heeft die waarschuwing overgenomen.

De komende 72 uur kan het vliegverkeer boven het oostelijk deel van de Middellandse Zee en het verkeersleidingsgebied van Cyprus mogelijk verstoord raken door Amerikaanse aanvallen op Syrië.

De VS en andere westerse mogendheden overwegen een militaire vergeldingsactie op Syrië als reactie op de dodelijke gifgasaanval in de Syrische stad Douma.

MH17
Een aanval kan het radioverkeer en de navigatie-apparatuur van vliegtuigen verstoren, terwijl militair vliegverkeer mogelijk bestaande vliegroutes zal doorkruisen.

Een deel van het vliegverkeer tussen Europa en het Midden-Oosten gaat juist door dat stuk luchtruim, waaronder vluchten naar Dubai en Abu Dhabi.

Vanwege de na de ramp met MH17 aangescherpte regels voor het vliegen boven conflictgebieden, moet vliegverkeer na zo'n waarschuwing worden omgeleid. Dat zal dan vooral via het toch al drukke luchtruim van Turkije gebeuren.

Maatschappijen mijden het Syrisch luchtruim sinds 2015, toen zowel Rusland als het Westen - waaronder Nederlandse F16's - luchtaanvallen op IS gingen uitvoeren. "Als een voorzorgsmaatregel proberen we sindsdien al niet door het luchtruim in het oostelijk deel van de Middellandse Zee te vliegen," aldus Lufthansa.

KLM
KLM houdt de situatie scherp in de gaten. "We zullen altijd op veilige afstand van conflictgebieden blijven," zegt een woordvoerder.

Op de KLM-vlucht naar Tel Aviv na gebruikt de maatschappij het gewraakte stuk luchtruim niet voor haar vluchten naar Azië en het Midden-Oosten. KLM sluit niet uit dat mogelijk overvolle vliegroutes boven Turkije richting Azië en het Midden-Oosten tot oponthoud kunnen leiden.

Transavia gaat ervanuit dat vluchten naar Cyprus (Larnaca en Paphos) en Israël (Tel Aviv) ongehinderd kunnen doorgaan. "Onze vlucht naar Tel Aviv komt in de buurt van het gebied dat nu wordt genoemd, maar niet te dichtbij." Over mogelijke problemen in het Cypriotische luchtruim is niets bekend.

Corendon Airlines, dat twee keer per week naar Noord-Cyprus vliegt, bekijkt de situatie per keer. "Er wordt op weg naar vliegveld Ercan een tussenlanding gemaakt in Antalya," aldus een woordvoerder. "Op dat moment wordt een beoordeling gemaakt of het veilig is om het traject te vervolgen. Mocht daar enige twijfel over bestaan, dan wordt de doorvlucht op een later tijdstip uitgevoerd."

Emirates, dat tweemaal dagelijks van Amsterdam naar Doebai vliegt, zegt de situatie in de Oostelijke Middellandse Zee 'nauwkeurig in de gaten te houden'. "We zullen aanpassingen doen als die nodig zijn."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden