Vluchtelingenwerk: 'Boetes door wachttijden IND schokkend'

Het is 'ronduit schokkend' dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst boetes heeft moeten betalen omdat de dienst niet tijdig kon beslissen over aanvragen voor gezinshereniging.

Asielzoekerscentrum Weert. Beeld anp

Dat is de reactie van VluchtelingenWerk op een artikel van de Volkskrant over de wachttijden bij de IND.

De dienst heeft een grote achterstand opgelopen met het afhandelen van verblijfsaanvragen, waaronder asielaanvragen en aanvragen voor gezinshereniging, zo erkent een woordvoerder van de IND.

Tien maanden
Dit is een gevolg van de hoge instroom van vreemdelingen in 2015, zegt de woordvoerder. Terwijl de wettelijke beslistermijn zes maanden is, wordt in de praktijk een verblijfsaanvraag volgens de krant pas na tien maanden in behandeling genomen.

Boete
Omdat een boete betaald moet worden als de 'beslistermijn' verloopt, heeft de IND dit jaar al ruim 1 miljoen euro aan boetes uitgekeerd aan aanvragers. De verwachting is dat dit verder oploopt.

"De IND streeft er naar om in alle aanvragen binnen de wettelijke termijn op de ingediende aanvragen te beslissen. Dat dit niet in alle gevallen lukt is mede te verklaren door bijzondere fluctuaties in de instroom, de complexiteit van een deel van de zaken, maar ook bijvoorbeeld of alle beschikbare informatie aanwezig is om te kunnen beslissen," aldus de woordvoerder.

Aan de bel trekken
VluchtelingenWerk zegt de afgelopen tijd al veelvuldig aan de bel te hebben getrokken over de lange wachttijden.

"Deze wachttijden zorgen ervoor dat vluchtelingen onacceptabel lang in onzekerheid blijven, gezinnen veel te lang van elkaar gescheiden en achterblijvers onnodig in gevaar zijn," meldt de organisatie, die oproept tot verbetering.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden