Plus

Vluchtelingenstart-up uit Amsterdam: 'De drempel is laag'

Van de Havenstraat naar Amman: het Amsterdamse OpenEmbassy won onlangs de eerste prijs in een wereldwijde wedstrijd voor vluchtelingenstart-ups.

Frissen kreeg het idee toen ze als vrijwilliger werkte in de noodopvang voor vluchtelingen in de HavenstraatBeeld Rink Hof

Een dag voor de deadline verstuurde Renée Frissen (32) haar videopitch. "Dat klinkt stoer, maar het ging echt zo. Ik dacht: dan doe ik ook eens zoiets in het Engels. Normaal gesproken zou ik het professioneler aanpakken, maar deze video heb ik gewoon met mijn laptop gemaakt."

De inzending was voor de Innovate for Refugees-wedstrijd van het Amerikaanse MIT, voor de beste start-up die zich inzet voor vluchtelingen. OpenEmbassy won vorige week de finale in Amman. "Het was een enorme ceremonie. Een spektakel, ongelooflijk," zegt Frissen, die na een week nog verbluft is.

Frissen kreeg het idee toen ze als vrijwilliger werkte in de noodopvang voor vluchtelingen in de Havenstraat, tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingenstroom in 2015.

Oproep voor truien
"De bereidheid van Amsterdammers om te helpen was enorm: de Facebookpagina waar mensen konden zien wat nodig was in de noodopvang had binnen de kortste keren 4000 leden," zegt Frissen.

"Als de noodopvang een oproep plaatste voor truien, was er de volgende dag een overschot aan truien." Er werden ook allerlei activiteiten georganiseerd. "Hardlooptraining door buurtbewoners, Nederlandse les. Dat werk."

De vluchtelingenstroom droogde de afgelopen maanden op en de noodopvang werd gesloten. Frissen: "Ik wilde het enorme vrijwilligerspotentieel in de stad en in het land inzetten voor een groep, die nog wel groeide: statushouders. Van vluchtelingen hoorde ik dat ze zich verloren voelden na het krijgen van hun verblijfsvergunning, terwijl ze in de noodopvang zelfs wat te veel bij de hand werden genomen."

Het integratieproces van statushouders gaat volgens Frissen niet goed. "Uit onderzoeken blijkt dat maar de helft een baan vindt en een kwart onder de armoedegrens leeft. Dat is dom als samenleving. Of je nu linkse, humanitaire opvattingen hebt of rechtse over verspilling van talent en overheidsgeld."

Zo ontstond OpenEmbassy: een onlineplatform waar statushouders vragen kunnen stellen over hun leven in Nederland en vrijwilligers die, al dan niet via een vertaler, beantwoorden. Frissen: "De draagkracht is er nog en de drempel is laag. Iedereen heeft wel 10 minuten per week. Of je nu op de wc even je Facebook checkt of een vraag van een statushouder beantwoordt."

Grote en kleine vragen
Het platform ging online in juli en had binnen een paar dagen tweehonderd geregistreerde vrijwilligers en zo'n honderd statushouders. Frissen: "Uit Amsterdam en ook de rest van het land. Vluchtelingen en statushouders zijn veel online. Er zijn heel grote vragen die beantwoord worden, over banen, of kleine vragen, over brieven van de gemeente die mensen niet begrijpen."

Hoewel OpenEmbassy een bedrijf is, zonder sponsoren, is en blijft de dienst gratis voor statushouders. Momenteel verdient het bedrijf geld met het voor gemeenten analyseren van geanonimiseerde data over de integratie van de statushouders.

Renée Frissen is vrijdagmiddag te gast bij World Talks in de Stadsschouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden