Vluchtelingenkinderen moeten wéér verhuizen

De vluchtelingen­kinderen van school De Amstel moeten verhuizen, omdat hun azc sluit. Hun hele wereld verandert, voor de zoveelste keer. Dat hoort bij de procedure, zeggen de instanties.

Cordula Rooijendijk van MKC De Amstel: 'We hebben kleding en speelgoed ingezameld, maar die kunnen ze niet meenemen' Beeld Eva Plevier
Cordula Rooijendijk van MKC De Amstel: 'We hebben kleding en speelgoed ingezameld, maar die kunnen ze niet meenemen'Beeld Eva Plevier

Het azc aan de Wenckebachweg, in de oude Bijlmerbajes, gaat 1 januari dicht, en daarom moeten de kinderen en hun ouders verhuizen.

Begin november kregen de ouders een brief, in het Nederlands, dat ze twee maanden later weg moeten - de officiële termijn is drie maanden.

Schooldirecteur Cordula Rooijendijk van basisschool MKC De Amstel vindt alle verplaatsingen schandalig. Anderhalf jaar geleden moest ze op stel en sprong twee klassen voor vluchtenlingenkinderen organiseren, en nu gaan ze weg.

Ongeruste ouders
"Deze verhuizing gaat ten koste van de kinderen en uiteindelijk de maatschappij."

De gezinnen verhuizen naar de Willinklaan in Nieuw-West, de kinderen gaan straks naar de nieuwkomersklassen in de Burgemeester de Vlugtschool.

Nieuwkomersleerkracht Pepita Franke van De Amstel spreekt veel ongeruste ouders. "Er zijn hier kinderen die behalve dat ze een heftige reis uit Iran of Syrië hebben meegemaakt, ook al tien keer zijn verhuisd. Dat is niet goed voor een kind."

Ze vindt het zo belangrijk dat de kinderen iets van continuïteit meemaken dat ze heeft geregeld dat ze mee kan naar de Burgemeester de Vlugtschool.

Ook de locatie aan de Willinklaan is maar tijdelijk - in afwachting van de bouw van het azc in de Houthaven, of een toewijzing van een woning, soms weer in een andere gemeente.

Een beetje vastigheid
Reza Khalili, vader van kleuter Artin op MKC De Amstel, had gehoopt dat hij zijn zoontje na Ter Apel, Budel, Arnhem, Wageningen, Weert en nog een paar plaatsen een beetje vastigheid kon geven. "We zijn heel blij met deze school, we zouden hem hier zo graag houden."

Gezinnen verhuizen minimaal drie keer tijdens hun asielprocedure, concludeerde Coalitie Kind in azc, een groep met onder andere Unicef en Defence for Children, in een rapport.

Daarbij blijkt uit een onderzoek van het AMC en de GGD van 2013 dat kinderen die in korte tijd vaak moesten verhuizen meer psychische en psychosomatische klachten hebben.

Rooijendijk vraagt zich af of er geen vervoer naar haar school had kunnen worden geregeld. "Sommige kinderen huilden dagenlang toen ze hier kwamen. Ze hebben echt baat bij rust en structuur."

De gemeente zegt dat vervoer soms mogelijk is, maar dat de 11 kilometer van het nieuwe azc naar De Amstel in de spits te ver is.

Rooijendijk schrok ook van de brief die de gezinnen kregen. 20 kilo bagage mogen ze meenemen per persoon. "We hebben net met de school winterkleding en speelgoed ingezameld. Dat past nooit in die ene koffer."

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa) zegt dat een 'aantal verplaatsingen of verhuizingen een vast onderdeel van de asielprocedure is'. "Het is ons streven om verhuizingen tot een minimum te beperken."

Lees terug: Vluchtelingen in Bijlmerbajes: 'Dit voelt als een hotel'

Nieuwkomersklassen

Kinderen van vluchtelingen moeten naar school als ze langer dan drie maanden in Nederland zijn. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het regelen van onderwijs.

Meestal zitten kinderen een jaar in een nieuwkomersklas - een speciale klas met andere kinderen die net in Nederland zijn. Daarna gaan ze naar een gewone klas.

Nieuwkomersklassen zijn niet alleen bedoeld voor vluchtelingenkinderen; ook kinderen van expats brengen er vaak eerst een jaar door om Nederlands te leren. Er zijn 18 scholen in de stad met 45 nieuwkomersklassen, verdeeld over zes stadsdelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden