Plus

Vluchtelingenduo bereidt buffetten in huis en op kantoor

Nashed is kok en zanger, zijn koksmaatje Nashef is zakenman en IT'er. De start-up van de twee Syrische jongemannen uit Aleppo kookt de sterren van de hemel, gewoon bij de klanten thuis.

Lorianne van Gelder
Nashed (blauwe broek) en Nashef zetten de gerechten klaar Beeld Rink Hof
Nashed (blauwe broek) en Nashef zetten de gerechten klaarBeeld Rink Hof

'U kookt niet maar smult wel.' "Goede slogan, hè?" vraagt Abdullah Nashef, Syriër, 25 jaar en sinds 2015 in Nederland. Hij is zichtbaar trots; probeer maar eens puntig en grappig te zijn in een andere taal.

Nashef bedacht de slogan voor zijn bedrijf Kokbestellen.nl, dat hij met Ammar Nashed (32) begon. Beide mannen uit Aleppo kwamen op dezelfde dag, 1 oktober 2015, in Nederland aan.

De oer-Hollands term kokbestellen.nl verhult de achtergrond van de twee mannen, van wie Nashef de handige zakenman en keukenassistent is en Nashed de culinaire kunstenaar en bovendien zanger. Binnen vijf maanden leerde Nashef, die door Nederlandse vrienden 'Appie' wordt genoemd, Nederlands. Nu is hij bezig met Engels, waarna hij in september aan een studie Computer Science begint.

Koken zonder restaurant
Nashed werkte als kok in chique restaurants in Aleppo en Damascus. Ook kookte hij in het luxe Maward restaurant in Dubai. Daarnaast was hij leerling-muzikant van de beroemde tenor Sabah Fakhri, de 'Pavarotti van Syrië.'

Nashed en Nashef ontmoette elkaar in een azc en begonnen niet lang erna hun bedrijf. Ze wilden koken, maar geen restaurant: "Weet je hoe hoog de huren zijn in Amsterdam?" En ze zagen steeds meer interesse in de Syrische keuken.

Nu zweet Nashed in een mooi gerenoveerde keuken aan de Weesperzijde. Het duo is ingehuurd door het bestuur van goededoelenstichting De Vrolijkheid. Terwijl de mannen kousa bilaban (gevulde courgette), moutabbal (sesampasta met aubergine) en oodji (omeletjes met peterselie) maken, vult de tuin zich met bestuursleden.

Gastheren zijn Taco Ruighaver en Robert van der Hoop. Het is niet de eerste keer dat zij de Syrische mannen inhuurden om te koken. Ruighaver kent Appie van de taalcursus Nederlands. Van der Hoop probeert Nashed al maanden zover te krijgen om ook zijn zangkunsten ten gehore te brengen.

Nashef en Nashed willen niet als Syriërs worden gezien. Ze koken Syrisch, maar kom niet aan met medelijden. "Mensen zeggen weleens dat we worden gevraagd omdat we vluchtelingen zijn, dat we zielige oorlogsslachtoffers zijn. Maar dat willen we niet. We hebben een serieus Nederlands bedrijf," benadrukt Nashef. Zijn vader was al ondernemer in Aleppo en op jonge leeftijd had Appie zelf ook een bedrijf in de nu zwaar getroffen Syrische stad.

Tevreden stilte
Beide mannen kijken liever niet te veel terug op hun vlucht naar Nederland. Nashef heeft plannen om van kokbestellen.nl een grote organisatie te maken, Nashed wil ooit zijn eigen restaurant. Inmiddels hebben de twee al grote klanten als KPMG en de Gemeente Amsterdam.

Als de gasten om kwart voor negen op het buffet aanvallen, lacht Nashef. "Eerst is er alle aandacht voor ons, daarna hoor je alleen nog 'lekker." Inderdaad daalt er al gauw een tevreden stilte over de tuin neer, met even alleen het getik van bestek op borden.

Tot chef Nashed de keuken verruilt voor een kruk buiten, begeleid op accordeon door gastheer Van der Hoop. Nashef kruipt erbij. En dan klinkt aan de Weesperzijde een beroemd lied uit Aleppo.

Hartstikke ondernemend in Nederland, maar hun hart is toch soms nog in Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden