Plus

Vluchtelingenboot vaart bezoekers naar De Parade: 'Toch confronterend'

Twee boten waarop Syriërs het eiland Lampedusa bereikten worden gebruikt als vervoer naar De Parade. Tijdens de tocht vertellen vluchtelingen over hun geschiedenis.

'De vluchtelingen vinden het zelf niet vreemd om als kapitein op de boot te staan. Wij creëren werkgelegenheid.' Beeld Rink Hof

'Zullen we je anders even oppikken? We zijn een proefvaart aan het maken," zegt Teun Castelein, kunstenaar en initiatiefnemer van Rederij Lampedusa, aan de telefoon. Samen met voormalige vluchtelingen Gulled Aare en Sami Tsegaye vaart Castelein woensdagmiddag als proef door de Amsterdamse wateren richting De Parade.

Tijdens de proefvaart vertelt Castelein over de oprichting van de rederij.

De kunstenaar las drie jaar geleden een artikel in de krant. "Er stond zo'n klein artikel in de hoek met als kop: '174 vluchtelingen verongelukt tijdens overtocht'. Ik dacht: als dat West-Europeanen zouden zijn, zou dat echt over tien pagina's worden uitgesmeerd en dan zouden we gezichten zien van wie dat zijn en waarom, wat er is gebeurd."

Toen Castelein dat artikel in de krant las, werd de kiem gelegd van Rederij Lampedusa. Hij kocht een ticket naar het eiland, om te zien hoe het er daar toe ging.

Toeristen

"Ik heb daar eerst aan zee gezeten tussen de toeristen, dat is ook zo bizar. Dat je daar bent en denkt: er kan elk moment een boot met vluchtelingen aanspoelen. Toeristen zitten daar gewoon vakantie te vieren. Ik kon ook niet meer normaal naar de horizon kijken, wetend dat er ineens een vluchtelingenboot aan de horizon kon verschijnen." De initiatiefnemer van de ­rederij kreeg de kans om de twee vluchtelingenboten naar Amsterdam te halen.

"Oorspronkelijk was het idee bedoeld als ­kunstwerk, dat voor bewustwording moest ­zorgen," zegt Castelein. Sinds vorige ­zomer organiseert de rederij pleziervaarten ­samen met voormalige vluchtelingen. "En zij vinden het zelf ook niet vreemd om nu als kapitein op de boot te staan. We weten dat vluchtelingen er nu zijn en dat ze willen deelnemen: geld verdienen, de taal leren, mensen ontmoeten. Gewoon dingen doen, aan de slag gaan. We creëren werkgelegenheid."

Voorstelling
Vanaf vrijdag is het dus mogelijk om met twee vluchtelingenboten drie keer per dag naar De Parade te varen.

Op de grote boot, waarop ook een voorstelling zal plaatsvinden, maakten 282 mensen de overtocht naar het Italiaanse ­eiland Lampedusa. Op de kleine boot, waar ­Castelein de proefvaart mee maakt, zaten 76 mensen. ­Castelein: "We staan er nu met een paar mensen op. En ik vind het al druk."

Tijdens De Parade zijn de vaarten naar het ­terrein mogelijk van donderdag tot en met zondag. En tijdens de eerste vaart vindt een voorstelling plaats waarbij een gids meegaat die zowel zijn eigen vluchtverhaal vertelt als dat van enkele voorgangers.

Lef
De rederij wil een Parade-arrangement bieden. Castelein: "Je vaart met ons door de Amsterdamse wateren en daarbij komt dat we je een paar uur vrij laten op het terrein van De Parade, om vervolgens weer terug te keren. Uiteindelijk willen we zorgen voor een beleving."

De grotere boot, inclusief voorstelling, vertrekt vanaf ­Mediamatic aan de Dijksgracht. De andere boot, zonder voorstelling, vertrekt vanaf de Amstel, voor de hoofdentree van de Stopera. Alle kaartjes zijn inclusief entree voor het Paradeterrein.

Aan het eind van de proefvaart zegt Castelein: "Als ik op deze boot zit, word ik toch geconfronteerd met alle ellende. Maar voor mijn gevoel staan de vluchtelingenboten voor hoop voor een betere toekomst en voor lef om die absurde overtocht te maken. Ik kan er echt niet bij, hoe die tocht moet zijn geweest."

Kaarten voor de boot naar De Parade zijn te koop v/a 12,50 euro. Informatie: deparade.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden