'Vluchtelingenboot' geënterd door marechaussee
Een kleine vissersboot van de Amsterdamse rederij Lampedusa is op weg naar theaterfestival Oerol geënterd door de marechaussee. Drie jaar geleden staken 282 vluchtelingen nog de Middellandse Zee over in het vaartuig.
Teun Castelein, kunstenaar en initiatiefnemer van de rederij, verbaast zich over het machtsvertoon waarmee de marechaussee donderdagmiddag aan boord kwam.
"We waren uit Amsterdam vertrokken en ongeveer dertig minuten nadat we de sluis bij de Afsluitdijk hadden gepasseerd, kwam de marechaussee met veel bombarie aangevaren. Ze hadden een melding gekregen van een vluchtelingenschip op de Waddenzee."
Integratie
Castelein maakt met de boot iedere zondag rondvaarten door de grachten van Amsterdam. Doel is te laten zien hoeveel 'iconische plekken' door de eeuwen heen tot stand zijn gekomen dankzij immigranten.
Tijdens het jaarlijks terugkerende theaterfestival Oerol op Terschelling vaart Castelein met zijn zeemannen tussen Harlingen en de haven van het Waddeneiland. De vissersboot is onderdeel van het officiële programma.
De entree van de marechaussee was schrikken voor Castelein en zijn bemanningsleden. "Enorme mannen met afgetrainde lichamen, grote laarzen en wapens kwamen even polshoogte nemen. Een imposant gebeuren."
Geen verblijfsvergunning
Eén van de crewleden van de boot beschikt momenteel niet over een verblijfsvergunning. Eigenlijk zou de marechaussee hem in hechtenis moeten nemen.
Castelein: "Maar de marechausee begreep het belang van zijn verhaal. Hij heeft zelf met een dergelijke boot de oversteek tussen Libië en Italië gemaakt. Daarom wordt zijn verblijf aan boord tijdens het festival gedoogd. Na afloop wordt zijn zaak verder bekeken."
Exoot op het water
Het is niet voor het eerst dat Castelein met de boot is aangehouden. Ook in Amsterdam, de standplaats van de rederij, wordt het vaartuig 'om de haverklap stilgelegd'.
"Het is nauwelijks te doen. We zijn een exoot op het water, dat snap ik ook wel. We varen op een Egyptische boot met Arabisch opschrift. Het gevolg: op de Amsterdamse wateren worden we om de honderd meter aangehouden."