Vluchtelingenboot en zwerfjongerenboot op Gaypride

Zowel een zwerfjongerenboot als een vluchtelingenboot varen in augustus mee tijdens de botenparade van Gaypride, maakt de organisatie vanavond bekend in de Sugarfactory.

Gaypride 2014Beeld ANP

Deze twee boten onttrokken zich aan de loting, waar 134 andere ingeschrevenen wel aan moesten meedoen. De organisatie van de Gaypride kiest elk jaar 'speciale boten', die vanwege hun sociaal maatschappelijk belang sowieso kunnen meevaren. Vorig jaar waren dat een Marrokkaanse en Joodse boot.

Zwerfjongeren
De Amsterdamse zorgorganisatie HVO-Querido vaart dit jaar mee om aandacht te vragen voor de problematiek van thuisloze LHTB-jongeren in het bijzonder en in het algemeen voor volwassenen met verschillende seksuele voorkeuren en mensen met psychiatrische problematiek die dak- en of thuisloos zijn.

Vooral jongeren hebben het zwaar, volgens de organisatie. Zo ervaren thuisloze LHBT-jongeren niet alleen de kwetsbaarheden, dagelijkse moeilijkheden en overlevingsuitdagingen van het leven op de straat. Maar ook de uitdagingen van coming out, het vormen van je gender- en seksuele identiteit, de last van sociale stigma en discriminatie die LHBT-jongeren überhaupt al krijgen.

Vluchtelingen
Initiatiefnemer Ilias Mahtab vaart samen met ASKV/Steunpunt Vluchtelingen en de Vereniging Expreszo mee om zich uit te spreken vóór de rechten van LHBT-vluchtelingen en migranten. Deze rechten staan niet alleen in het buitenland onder druk, ook in Nederland worden LHBT-vluchtelingen en migranten vijandig bejegend met vereenzaming, angsten en depressiviteit als gevolg, denkt hij.

Sommige LHBT-vluchtelingen eindigen vervolgens als zwerfjongeren op straat, zonder status, geld, onderdak of psychosociale ondersteuning, volgens Mahtab. De ervaring leert dat het voor vluchtelingen moeilijk is om te bewijzen dat zij homoseksueel, lesbisch of transgender zijn. Bovendien is het voor deze doelgroep heel moeilijk om bij binnenkomst in Nederland direct over hun geaardheid te praten. Doordat ze hier niet open over zijn tegenover de IND verdwijnen zij alsnog in de illegaliteit.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden