Vluchtelingen weer weg uit Oosterpark

De aangekondigde ontruiming van het Oosterpark is gisteravond rustig verlopen. Volgens de gemeente zaten in het park twee groepen uitgeprocedeerde asielzoekers, die eerder op de dag de Vluchthaven verlieten. Zij moesten om 23.00 uur weg zijn en uiteindelijk gingen ze vrijwillig en zonder gemor.

De ruim 100 uitgeprocedeerde asielzoekers zaten eerst in de zogenoemde Vluchthaven, een voormalig gevangenisgebouw aan de Amsterdamse Havenstraat. Beeld anp
De ruim 100 uitgeprocedeerde asielzoekers zaten eerst in de zogenoemde Vluchthaven, een voormalig gevangenisgebouw aan de Amsterdamse Havenstraat.Beeld anp

Inmiddels zitten beide groepen in de Muiderkerk, vlakbij het Oosterpark. In de kerk zullen ze de nacht doorbrengen. 'Het is een hele mooie, moderne kerk met fantastisch sanitair', zegt Marjan Sax, die de mensen bijstaat. Donderdag wordt bekeken hoe het verder moet met de ruim 60 uitgeprocedeerde asielzoekers.

Een noodsituatie
Ruim 100 asielzoekers verlieten woensdagmiddag vrijwillig de Vluchthaven, een voormalige gevangenis aan de Havenstraat. Daar zaten zij ruim een halfjaar. De politie zou het gebouw ontruimen. Een deel van de groep dook woensdagavond op in het Oosterpark. 'Ze staan op straat, het is regenachtig weer en ze weten niet waar ze heen moeten. We hebben nu drie tenten voor ze. Dit is gewoon een noodsituatie, een ramp', zei Sax toen.

De gemeente maakte duidelijk dat de illegalen voor 23.00 uur moesten vertrekken. Volgens Sax ontstond toen 'waanzinnige paniek', maar in de loop van de avond werd duidelijk dat de groep in de kerk kon slapen.

De groep zwerft sinds september 2012 door de stad. In november 2013 regelde de gemeente met staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) voor de groep nog een halfjaar opvang in de Havenstraat. Onlangs gaf de rechter de gemeente Amsterdam toestemming de oude gevangenis te ontruimen, omdat de groep tegen de afspraken in niet wilde vertrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden