Vluchtelingen snel aan de slag als leraar Engels of Frans

Statushouders met onderwijservaring kunnen versneld aan het werk als docent Engels of Frans op het mbo.

Beeld ANP Koen van Weel

Deze maand beginnen twintig nieuwkomers die in hun herkomstland al docent waren aan een vier maanden lang traject om te worden bijgeschoold. Vanmorgen werd de pilot gelanceerd.

Het initiatief komt van de Nationale Denktank, een groep jonge mensen die oplossingen bedenkt voor maatschappelijke vraagstukken. In samenwerking met The Mobile Educators en online community Refugee Start Force zetten zij een cursus op waarin statushouders snel aan het werk kunnen.

Lerarentekort
Gezien het groeiende lerarentekort, ook in het mbo, is er vanuit het Roc van Amsterdam en Roc Top in Amsterdam al toegezegd de statushouders in opleiding een stageplek en waarschijnlijk een baan aan te bieden.
De Universiteit Leiden heeft sinds kort een lerarenopleiding speciaal voor statushouders.

'Een heersend docententekort en vele statushouders met relevante werkervaring die graag in onze maatschappij aan het werk gaan. 'Vluchtelingen voor de Klas' pakt op eenvoudige wijze twee vraagstukken in één keer aan,' schrijft een van de initiatiefnemers, Jorim Tielbeek, op de site van de Nationale Denktank.

Risico's
Ook over eventuele risico's is nagedacht. 'Even leek het idee door moeilijkheden op het gebied van taal en mogelijke psychische bagage te stagneren. Deze zorg is terecht, want docenten staan onder hoge druk.'

Een screening van het sociaal-psychologisch functioneren van de statushouders moet dat kunnen ondervangen, aldus Tielbeek. De gemeente subsidieert het project. De training is gratis en statushouders behouden hun uitkering tijdens de cursus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden