Update

Vluchtelingen mogen tot 1 juni in Vluchtkerk blijven

De uitgeprocedeerde asielzoekers die al enige tijd verblijven in de Vluchtkerk in Amsterdam-West, mogen daar tot 1 juni blijven. Dat is de uitkomst van een overleg met burgemeester Van der Laan.

Asielzoekers in de Vluchtkerk. Beeld anp
Asielzoekers in de Vluchtkerk.Beeld anp

De Diaconie van de Protestantse Kerk Amsterdam zal het verblijf van de vluchtelingen blijven faciliteren. Ze doet een beroep op haar achterban om de kosten hiervoor te helpen dragen.

Directeur Paul van Oosten: 'Voorheen zorgden we voor veiligheid, beheer, gezondheid, de energienota en voedsel. Voor het eten en drinken en de energierekening kunnen de vluchtelingen nog steeds bij ons aankloppen. Voor het overige kijken we nu naar andere instanties en de gemeente. Vooral treinkaartjes voor advocaatbezoek en telefoonkaarten voor familiecontact blijven hard nodig.'

De vrijwilligers die de vluchtelingen helpen, gaan de komende tijd geleidelijk aan minder doen. Steeds meer taken komen in handen van de asielzoekers zelf te liggen. De gemeente gaat de komende weken in samenwerking met andere instanties individuele trajecten voor mogelijke noodopvang bieden, liet de diaconie weten.

De asielzoekers hebben van de eigenaar van de kerk al een paar keer uitstel gekregen. In eerste instantie hadden ze begin april weg moeten zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden