Vluchtelingen mogen eerder vrijwilligerswerk doen

Vluchtelingen zonder status kunnen voortaan sneller vrijwilligerswerk doen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken past de regels hiervoor aan.

Minister Asscher, wethouder Eric van der Burg en wethouder Arjan Vliegenthart vandaag op werkbezoek in de voormalige BijlmerbajesBeeld Hanneloes Pen

Dat maakte hij dinsdagmiddag bekend tijdens een werkbezoek aan het asielzoekerscentrum in de voormalige Bijlmerbajes.

Uit onderzoek van Bureau Labyrinth onder veertig asielzoekers en werkeloze statushouders uit verschillende locaties van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) blijkt dat het merendeel geïnteresseerd is in het doen van vrijwilligerswerk.

Het merendeel van de vluchtelingen noemt het een voordeel om zo de Nederlandse taal te leren, een netwerk op te bouwen en kennis te maken met Nederlandse gewoonten. Dit zal ze helpen, menen ze, bij het vinden van een baan.

Gesteldheid
De activiteiten leiden ook af van gedachten aan het thuisland, helpen bij het wennen aan Nederland en het leren kennen van nieuwe mensen. Bovendien vinden veel vluchtelingen het prettig iets terug te kunnen doen voor de maatschappij.

Bij vluchtelingen die aangeven geen vrijwilligerswerk te kunnen doen, speelt hun fysieke of mentale gesteldheid een rol. Ook zijn sommigen onzeker of ze zich verstaanbaar kunnen maken.

Refugee Company
Vluchtelingen willen het liefst als vrijwilliger meehelpen bij het onderhoud van een sportvereniging, bij evenementen van een buurtfeest, met koffie schenken in een zorginstelling of met het voeren van dieren op een kinderboerderij. Het minst geliefd is struiken snoeien in stadsparken.

De minister bracht dinsdagmiddag een bezoek aan de Refugee Company in Amsterdam. Deze organisatie biedt zelf vrijwilligerswerk aan en bemiddelt tevens tussen werkgevers en vluchtelingen voor betaalde banen.

Asscher op bezoek in de zeefdrukkerij in de vluchtelingenopvangBeeld Hanneloes Pen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden