Vluchtelingen met verblijfsvergunning kunnen ook in studentenwoning

Amsterdamse woningcorporaties maken honderden woningen extra vrij voor asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben bemachtigd. Zelfs vrijesectorwoningen worden voor de nieuwkomers ingezet.

Archiefbeeld: Vluchtflat op de Jan Tooropstraat. Beeld Amaury Miller
Archiefbeeld: Vluchtflat op de Jan Tooropstraat.Beeld Amaury Miller

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning maken in Amsterdam voortaan kans op vrijwel elke soort huurwoning die corporaties beschikbaar hebben. Zij worden vanaf nu opgevangen in zowel sociale huurwoningen als vrijesectorwoningen, studentenwoningen en tijdelijke woningen.

'We proberen alles,' zegt Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC).

Ook worden de ex-asielzoekers samen geplaatst in huurwoningen. Dat gebeurt binnenkort ook in de 2200 jaarlijks beschikbaar komende vrijesectorwoningen van de woningcorporaties. Verder wordt gedacht aan 'kamergewijze' verhuur. Volgens De Vries moeten die maatregelen op termijn ervoor zorgen dat twee- tot driehonderd woningen extra beschikbaar komen voor vluchtelingen, boven op de huidige driehonderd woningen.

Maatschappelijke opvang
In de toekomst wordt woningdelen ook mogelijk in sociale huurwoningen. Daarvoor moeten eerst nieuwe afspraken met de gemeente gemaakt worden. Die hebben tot gevolg dat woningdelen straks ook aan andere groepen wordt toegestaan in sociale huurwoningen.

De corporaties trekken volgens De Vries graag alle registers open om de steeds grotere toestroom nieuwkomers op te vangen. AFWC is hier al sinds februari mee bezig. De Vries: 'Alleen hebben we de huizen nog niet meteen beschikbaar.'

Tot nog toe zijn de in asielzoekerscentra opgevangen 'statushouders' nog aangewezen op de 5500 reguliere sociale huurwoningen die jaarlijks vrijkomen. De helft daarvan gaat rechtstreeks naar voorrangsgroepen: mensen met een medische indicatie, ouderen en mensen die vanwege de stadsvernieuwing gedwongen worden te verhuizen.

Steeds meer woningen die vrijkomen zijn daarnaast bestemd voor 'maatschappelijke opvang', bijvoorbeeld om daklozen in woonwijken onder te brengen. Ook worden op last van Den Haag ouderen, gehandicapten en mensen met een psychisch probleem vanuit instellingen in sociale huurwoningen geplaatst.

Verkassen
Voor de ex-asielzoekers kijkt De Vries daarom nu ook naar de rest van de 14.500 corporatiewoningen. Jeroen Rous van de AFWC: 'Neem de woningen die gesloopt worden en tot die tijd tijdelijk verhuurd worden. Die hebben we lang niet geschikt gevonden om aan mensen te verhuren die net een asielzoekerscentrum verlaten hebben. Als je eindelijk je plek hebt gevonden, wil je niet op korte termijn weer verkassen. Ook is de kwaliteit van deze tijdelijke woningen vaak wat minder. Je wil zo'n statushouder liever gelijk in een goede woning plaatsen.'

Vluchtelingenwerk Nederland heeft echter in een gesprek met AFWC gezegd dat 'iets beter is dan niets'. Bovendien wijzen de statistieken uit dat asielzoekers binnen vijf jaar toch weer verhuizen vanwege een nieuwe baan of een partner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden