Plus

Vluchtelingen logeren bij bekende en onbekende Nederlanders

Bekende en onbekende Nederlanders lenen voor een nachtje hun bank of logeerkamer uit aan uitgeprocedeerde vluchtelingen, om elkaar beter te leren kennen.

Rgbe Teklemariam Tewelde en dochter Eldana met Hadewych MinisBeeld Daniel Cohen

Terwijl Syrische livemuziek de zaal vult, zitten her en der groepjes mensen voorovergebogen, diep in gesprek. Het is de Nacht van de Vervanging in het Verzetsmuseum. Tijdens de intieme avond worden bekende en onbekende Nederlanders 'gekoppeld' aan uitgeprocedeerde asielzoekers.

Met sprekers, een debat en dus een logeerpartij wil organisator ASKV/ Steunpunt Vluchtelingen Nederlanders en vluchtelingen met elkaar in contact brengen, want volgens de organisatie gebeurt dit nog te weinig.

De Nederlanders die een slaapplek aan de vluchtelingen geven, bieden zo 'vervanging' voor de dagelijkse, vaak uitzichtloze opvang. "We willen vooral dat mensen elkaar ontmoeten," zegt organisator Petra Schultz. "Erover lezen is heel anders dan ineens oog in oog staan met iemand."

'Ik neem mijn kinderen expres mee'

Rgbe Teklemariam Tewelde (25) en dochter Eldana (7) uit Eritrea bleven slapen bij Hadewych Minis (40).

Minis: "Ik weet ook wel dat één nacht niet genoeg is, maar ik wil heel graag bewustzijn creëren. Ik weet ook geen perfecte politieke oplossing, maar ik vind het zo ontzettend belangrijk dat de nieuwe generatie weet dat we er voor elkaar moeten zijn."

"Mijn kinderen bijvoorbeeld, ik heb ze expres meegenomen omdat het voor ons eigenlijk vanzelfsprekend is dat we het goed hebben. Daarom ben ik ook zo blij dat ze nu al samen met Eldana aan het kleuren zijn."

Teklemariam Tewelde: "Ik ben gewoon heel blij dat mijn dochtertje en ik zijn uitgenodigd."

Ene Nliam met Joost PrinsenBeeld Daniel Cohen

'Zo stel ik ons in een ander licht'

Ene Nliam (38) uit Nigeria bleef logeren bij Joost Prinsen (74)

Prinsen: "Als acteur weet ik dat de theaterwereld een zeer egoïstische omgeving is. Ik vond het tijd om eens om me heen te kijken: mijn blik naar buiten te richten, in plaats van naar binnen. Dit is de eerste keer dat ik meedoe, maar ik ben niet zenuwachtig. Ik voel eerder een gezonde spanning, en ik maak me nul zorgen. Vroeger heb ik in mijn woonplaats Halfweg vrijwilligerswerk gedaan."

Nliam: "Ik ben nu een jaar in Nederland en deze avond was voor mij dé gelegenheid om eindelijk eens Nederlanders te ontmoeten waarbij ik mezelf, en ons, in een ander daglicht kan stellen. Ik heb het idee dat er vaak maar één kant wordt belicht, en misschien geven meer mensen ons hierdoor een kans."

Mohammed ­Sadik met Marjan BerkBeeld Daniel Cohen

'Zo fijn dat mensen hier aardig zijn'

Marjan Berk (85) dineerde met Mohammed ­Sadik (35) uit Oeganda.

Berk: "Ik heb de oorlog meegemaakt; als je zoiets doormaakt raak je vanzelf meer betrokken bij de medemens. Ik heb weleens eerder meegedaan, en ik vond het nu weer tijd worden. Soms heb ik het idee dat jonge mensen niet weten wat oorlog is. Mohammed hier ontmoet gewoon de oudste vrouw van Nederland!"

Sadik: "Ik vind het zo fijn dat de mensen hier aardig voor me zijn en me helpen. Ik weet nog niet of ik mag blijven, maar als dat wel zo is, wil ik zo snel mogelijk naar school en werken, iets doen. Dit is het tiende jaar dat ik in Nederland ben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden