Plus

Vluchtelingen krijgen lesje in Nederlandse gebruiken

Woningcorporaties leren vluchtelingen te wonen in de stad: houd het trappenhuis netjes, denk aan de buren en hang geen lappen voor de ramen. 'De buurman vroeg of het zachter kon.'

Elk vleugje Jamaica ontbreekt in dit huis. Beeld Dingena Mol
Elk vleugje Jamaica ontbreekt in dit huis.Beeld Dingena Mol

De knusse woning in de Karthuizersstraat in de Jordaan wordt sinds twee maanden bewoond door het Jamaicaanse stel Nikkia Williams (26) en Sean Neufville (29). Elk vleugje Jamaica ontbreekt in dit huis. De etage, met meubilair van Ikea en tweedehandswinkels, is strak en modern ingericht. Met de inrichting ervan zijn ze begeleid door Bert Harkema, vrijwilliger van de Stichting Vluchtelingenwerk, die ook heeft geholpen met het ondertekenen van de huurovereenkomst en andere formulieren. Toen het stel bij een buurtwinkel een tafel voor zestig euro wilde kopen, gaf hij ze een lift naar Ikea.

Steile trap
Nikkia Williams zit op de rode bank en haar partner Sean, geboren Sade, Neufville zet intussen koffie in de keuken. "Het is voor het eerst dat ik dat doe," zegt Neufville, transman. Het stel heeft de woning via woningbouwvereniging Ymere van de gemeente gekregen. Menigeen zou er jaloers op zijn, zegt gebiedsbeheerder Ron Seeboldt van Ymere.

"Ik vond het eerst geen leuke woning. Zo klein, maar één slaapkamer en een huiskamer. Die steile trap en zo gehorig! We moesten het zelf schilderen, dat zijn we niet gewend. Maar de omgeving is wel heel leuk," zegt Williams, die in Jamaica een schoonheidssalon runde.

Dubbelleven
Het paar, dat in Jamaica een dubbelleven leidde, vluchtte zeven maanden geleden. Het leven daar als lesbische vrouw en transman was na alle bedreigingen en fysiek, seksueel geweld niet meer te doen. "Waarom kleed je je als jongen, vroegen ze op straat. Mensen bedreigden ons, gooiden stenen door de ruiten. Een familievriend heeft mij misbruikt. Ik moest hem een blow job geven, anders was ik mijn leven niet zeker. Dat was het breaking point," zegt Neufville, oud-buschauffeur. Ze planden al hun vlucht. Nederland was hun tweede keus, na Canada.

"Op Schiphol zei een man van de immigratiedienst dat ik me geen zorgen meer hoefde te maken. 'Je bent veilig,' zei hij," zegt Neufville geëmotioneerd. "We kunnen nu met ons leven beginnen. Al was het een hell of a start." Na vijf maanden in het asielzoekerscentrum in Echt kregen ze hun huis in Amsterdam, een prachtig monument hartje Jordaan. De buren hebben ze ontmoet. "Laatst hadden we vrienden over de vloer en waren we een beetje luid. De buurman vroeg of het zachter kon. Dat deden we."

Sleuteloverdracht en vuilnis buitenzetten

Amsterdamse woningcorporaties zetten met Stichting Vluchtelingenwerk vrijwilligers in om vluchtelingen te helpen met inburgeren en wonen. Drie corporaties waren drie jaar geleden als proef met dertig vrijwilligers begonnen, maar sinds dit jaar wordt het project wegens succes stadsbreed tot zeventig vrijwilligers uitgebreid.

Het doel van project Woonservice is statushouders bekend te maken met de spelregels van corporaties en de gebruiken van buren. Het project wordt gefinancierd door de corporaties en de gemeente, die elk een zevende deel van de kosten betalen.

Vanaf de sleuteloverdracht krijgt de vluchteling een vrijwilliger toegewezen. Die helpt met het regelen van de huur en wijst op de gebruiken, zoals het gezamenlijk schoonmaken van de trap en het buitenzetten van vuilniszakken. Na drie afspraken neemt de gebiedsbeheerder het werk van de vrijwilligers over.

Stekkerdozen
En dat is net een goed voorbeeld waarom Seeboldt met elke vluchteling een 'welkomstgesprek' heeft. "We leren onze nieuwe huurders toch een beetje de Nederlandse waarden en normen. Goed met je buren omgaan, geen dekens als gordijn gebruiken en geen beddengoed buiten hangen, zodat het de ramen van de benedenbuurman bedekt. En ook het trappenhuis en stoepje schoonhouden," zegt Seeboldt, die de nieuwe bewoners ook wegwijs in de buurt maakt en hen op de zaterdagse Lindengracht- en lapjesmarkt van maandag wijst.

"Ik probeer achter de voordeur te komen en kijk met een schuin oog altijd even in de keuken. Staat er geen grote gasfles, want die gebruiken nieuwkomers weleens om te wokken. Liggen er niet te veel stekkerdozen aan elkaar en staan de gang en berging niet te vol. Het gaat om schoon, heel en veilig."

Bij het Jamaicaanse stel zit het wel snor, constateert Seeboldt: "Het ziet er netjes uit. Ik denk niet dat ik hier vaak hoef te komen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden