Plus

Vluchtelingen helpen vanuit je viersterrenhotel op Lesbos

De eerste georganiseerde hulpverleningsreis is naar Lesbos vertrokken: overdag vrijwilligerswerk doen, 's avonds relaxen in een sterrenhotel.

Dagelijks komen duizenden vluchtelingen aan op LesbosBeeld anp

'Laat Lesbos stralen met jouw hulp.' Met die woorden werft Sunweb barmhartige vakantiegangers voor een wel heel bijzondere tijd onder de zon. 's Avonds kunnen ze genieten van het 'authentieke, charmante eiland' met die 'vriendelijke bevolking' en o ja: een viersterrenhotel. In de ochtend wachten hun de vluchtelingen, die door oorlog en ellende alles zijn kwijtgeraakt. Met busjes worden de toeristen naar de plek des onheils gebracht, waar ze onder de vleugels van Johnny de Mols stichting Movement on the Ground aan de slag gaan.

"Ondanks de goede intenties heeft het natuurlijk iets wrangs," zegt Inge Hermann, die bij hogeschool Saxion onderzoek doet naar vrijwilligerstoerisme. "Je gaat mensen helpen, voor zover dat mogelijk is, die alles kwijt zijn. Terwijl het jouw vakantie is. Een packagedeal, waar de excursie wordt vervangen door dat helpen. Maar voor wie doe je dat nu precies? Voor hen of voor jezelf? Wat levert het de ander op?" Want op Lesbos struikelen de hulpverleners over elkaar, om 'iets' te doen. En wat de vrijwillige vakantievierders precies te wachten staat, vermeldt Sunweb niet.

Beeld anp

En er is nog een andere vraag die niet wordt beantwoord: hoe is het om in het echt de ellende te zien, die normaal alleen via tv te volgen is? "Het kan een traumatische ervaring worden om dit allemaal te zien."

Hulporganisatie Dokters van de Wereld, ook actief op Lesbos, pakt het heel anders aan dan Sunweb. Daar worden medisch geschoolde vrijwilligers voor vertrek gescreend, om later voor een periode van zes weken op het eiland te helpen. Er wordt gekeken waaraan behoefte is in de kampen op Lesbos. "We geven begeleiding tijdens het werk en ook nazorg. Het werk daar kan erg heftig zijn," zegt een woordvoerder.
Maar wie wil boeken bij Sunweb, hoeft zich daar allemaal niet mee bezig te houden. Met een klik op de knop is het geregeld, naast de advertentie staat een thermometer die een heerlijke 30 graden aangeeft.

In de weg lopen
Gisteren vertrok de eerste vlucht en vertelde Johnny de Mol op Schiphol voor de camera's van NOS over het initiatief. 'Zijn' Movement on the Ground werkt met Sunweb en Transavia om vrijwilligers geheel georganiseerd aan het werk te zetten. "We hopen dat dit een hoop tijd en geld scheelt." Door een ander bestuurslid van de stichting wordt benadrukt dat wordt samengewerkt met de burgemeester van Lesbos, om te voorkomen dat de vakantiegangers in de weg lopen en ervoor te zorgen dat ze echt iets kunnen bijdragen.

Voor zover bekend is Sunweb de eerste die dit soort vakanties aanbiedt, ook al zijn er al wel trips waarbij kan worden getimmerd aan dorpsscholen in het buitenland, of wordt geholpen in weeshuizen. Of het huidige initiatief neigt naar ramptoerisme, daarop wil Sunweb niet ingaan. Het bedrijf zou geen winst maken op de trips.

Wél zorgt deze week ervoor dat de bezettingsgraad in hotels en restaurants in Lesbos in één klap stijgt, zegt Marco van Leeuwen, docent toerisme-industrie aan hogeschool NHTV.

Tsunami
Voor de ondernemers in de toerismesector op het eiland, die de boekingen voor komend vakantieseizoen flink zien achterblijven, is dat een oppepper. Het kan ervoor zorgen dat meer ondernemers het hoofd boven water houden. "Dat is natuurlijk ook in het belang van Sunweb, op langere termijn. Na de tsunami in Zuidoost-Azië duurde het jaren voor de situatie als vanouds was. Reisorganisaties hebben er baat bij hun contacten warm te houden tot de crisis is bezworen."

Dan is er nog die andere winst die de touroperator wellicht kan pakken: op het gebied van imago. "Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan ook een imago verbeteren of versterken," zegt Hermann van Saxion.

Daarmee houdt vrijwilliger Nick van Benthem zich allemaal niet bezig. Hij vertelt voor dezelfde NOS-camera's dat hij 'een stukje wil bijdragen aan de medemens'. En daarvoor offert hij graag wat vakantiedagen op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden