Vluchtelingen gaan in Amsterdam samenwonen met studenten

Amsterdam moet dit jaar nog vijftienhonderd vluchtelingen onderbrengen. Sociale woningbouw schiet tekort, het is tijd voor alternatieve oplossingen. Bij De Key gaan 250 vluchtelingen samenwonen met 250 studenten.

Laura Obdeijn
Syrische mannen zijn bezig met de inrichting van hun kamer in het GAK-gebouw. Beeld Marc Driessen
Syrische mannen zijn bezig met de inrichting van hun kamer in het GAK-gebouw.Beeld Marc Driessen

In het oude GAK- gebouw in Amsterdam-West wonen al 26 verblijfsgerechtigde vluchtelingen in hetzelfde gebouw als studenten en starters. Nu werkt ook corporatie De Key aan een project waarbij 250 studenten een woonblok delen met 250 vluchtelingen. Waar dat komt, is nog niet bekendgemaakt, omdat De Key de buurt zelf wil informeren.

Snel zullen meer alternatieve woonoplossingen volgen, en dat is hard nodig, zeggen de gemeente en woningcorporaties. Het aantal vluchtelingen neemt snel toe en wordt te groot voor het aantal beschikbare huizen in Amsterdam. Dit jaar moeten nog 1489 'statushouders' een huis krijgen. Vasthouden aan de bestaande oplossingen gaat niet meer, zeggen ook de woningcorporaties. 'We kunnen het niet meer alleen.'

Integratie
Laurens Ivens (SP), wethouder Wonen: 'Komende weken starten we met woningdelen, waarbij studenten en statushouders samen wonen in één huis. Dat zal niet met honderden woningen tegelijk gaan, we kijken eerst hoe het gaat. Daarnaast moet de komende jaren veel worden bijgebouwd en zullen we meer gebruikmaken van de gebouwen die we al hebben, door bijvoorbeeld lege kantoorpanden om te bouwen tot woningen. Verder wordt gezocht naar buitenkansjes: panden die in korte tijd geschikt kunnen worden gemaakt voor een grote groep statushouders.'
Het is daarbij de bedoeling dat ze zo veel mogelijk samen leven met de Amsterdammers, ter bevordering van de integratie.

Ivens pleitte vorige week al voor de terugkeer van de hospita. Hij riep Amsterdammers op om een kamer te verhuren aan statushouders.
Joël Voordewind, Kamerlid voor de ChristenUnie, wil dat Nederlanders die een vluchteling in huis nemen een fiscaal voordeel krijgen. De Amsterdammer heeft in het verleden zelf ook vluchtelingen in huis genomen.

Tolerantie
'Het vraagt om grote tolerantie van de Amsterdammer, maar de gastvrijheid zit in het karakter van Amsterdammers,' zegt Ivens. 'Als stad helpen we al jaren bij het plaatsen van statushouders en lange tijd ging dat goed. Maar met alleen sociale woningbouw redden we het niet. We hadden hier een jaar eerder mee moeten beginnen.' Nu het belang van het creëren van meer woningen is doorgedrongen, zouden sneller meer vluchtelingen moeten kunnen worden geplaatst, denkt Ivens.

Zijn partijgenoot in de Tweede Kamer, Sadet Karabulut, pleitte er vandaag voor de lasten te verschuiven naar steden met minder woningnood. 'Nu moeten gemeenten met de langste wachtlijsten ook de meeste huizen beschikbaar stellen voor statushouders. Dat kan betekenen dat elders beschikbare ruimte niet wordt gebruikt, terwijl de wachtlijsten alleen maar langer worden.'

Syrische mannen verhuizen richten hun kamer in het GAK-gebouw in. Beeld Marc Driessen
Syrische mannen verhuizen richten hun kamer in het GAK-gebouw in.Beeld Marc Driessen
null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden