Plusreportage

Vluchtelingen en jongeren in de Riekerhaven

Nederlandse jongeren en vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben hun intrek genomen in voormalig sportcomplex Riekerhaven in Nieuw-West.

Hanneloes Pen
Een deel van de jongeren van de FireStarters Beeld Rink Hof
Een deel van de jongeren van de FireStartersBeeld Rink Hof

Daphne Ehrhardt (24), werkzaam in een verzorgingstehuis, was direct enthousiast over het nieuwe 'idealistische' project van wooncorporatie De Key en de gemeente. "Het is de toekomst. Steeds meer vluchtelingen komen hierheen. Ik ben van huis uit ruimdenkend opgevoed, ik ben onbevooroordeeld en positief ingesteld, in tegenstelling tot mensen om me heen. We kunnen elkaar helpen." Waarmee zij hen kan helpen? "Met de Nederlandse taal, kleine simpele dingen. Bijvoorbeeld hun drive te vinden. Er voor iemand zijn is vaak al genoeg."

Samer Qamraldin (25) uit Syrië zit in haar woongroep. Hij vroeg na zijn aankomst in Nederland meteen naar de studentenhuizen. "Ik wil graag tussen jonge mensen wonen. Ik wil contacten leggen en snel de taal en cultuur leren. De mensen zijn hier zo leuk en vriendelijk."

Het liefst pakt hij straks zijn studie journalistiek weer op. "Weer studeren... dat zou fijn zijn." Zijn landgenoot Issam Hasan (20) weet ook wat hij wil. "Voetballer worden," zegt hij in het zijn eigen taal.

Maatjesproject
De Syrische Suhal al Amari (21) deed een businessstudie in de Verenigde Emiraten. Hij wil nog niet te veel nadenken over de toekomst.
In de groep zitten ook twee vrouwen uit Eritrea: Merhawit Andom (22) en Melete Goitom (21). Ze hielden zich tijdens het kennismakingsetentje wat afzijdig. Praten in het Engels of Nederlands was niet mogelijk. "Het gaat nog een beetje moeizaam," zegt Mirthe van den Hee (23), HvA-student media, informatie en communicatie.

Ze is niet van plan om het snel op te geven. "Bij het kennismakingsetentje gingen zij snel weg. Voelden ze zich niet op hun gemak? Ik begreep het niet goed. We moeten een beetje ons best ervoor gaan doen en een band met hun proberen te krijgen. Vluchtelingen missen een maatje."

Ehrhardt heeft zich al aangemeld voor het Maatjesproject, een onderdeel van dit project. Ze heeft inmiddels een Syrische vriendinnetje, de 22-jarige Seeryz, dat ook in de Riekerhaven komt te wonen. "Ik heb al bij haar gegeten. Het was heel leuk. Bij ons bedanken de mensen na afloop en zeggen: tot de volgende keer. Bij haar was het: mijn huis is jouw huis. Veel warmer."

Gevaarlijk voor meisjes
Bij De Key kwamen wel vragen van ouders of het veilig was voor hun dochter om in een dergelijke woongroep te wonen. Ook bij de ouders van Joelle Livestro (27), projectmanager uit Putten, kwam die vraag op. "Ze vonden het wel een beetje gevaarlijk voor mij als meisje. Maar die vluchtelingen zijn precies zoals wij. Je moet ze leren kennen."

Sommige mensen in haar omgeving zijn bevooroordeeld, zegt ze. "Ze zeggen dan: die vluchtelingen komen allemaal met hun iPhone en geld aanzetten. Maar dat is toch begrijpelijk. Dat zouden wij ook doen als we moesten vluchten. Ik vind dat we hen moeten helpen. Als wij voor een oorlog zouden vluchten, hoop je dat anderen je ook helpen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden