Vluchtelingen draaien door

Vrijwilligers waarschuwen voor het lot van de 26 meest kwetsbare asielzoekers die tijdelijk worden opgevangen nadat zij het Vluchtkantoor hadden moeten verlaten. Twee van hen deden vorige week een zelfmoordpoging.

Beeld Novum/Piet van der Meer

'De stress loopt zo erg op dat we niet in kunnen staan voor wat met deze mensen kan gebeuren. Ze hadden dood kunnen zijn,' zegt coördinator psychologische zorg Yoëlla Waasdorp. Zij stuurt de psychologen aan die nu een jaar vrijwillig geestelijke hulp verlenen aan de groep vluchtelingen die voorheen in het Vluchtkantoor verbleef.

Hoogzwanger
De 26 die als het meest kwetsbaar zijn gekwalificeerd, komen in aanmerking voor tijdelijke gemeentelijke opvang in het voormalige huis van bewaring in de Havenstraat met 97 andere vluchtelingen van de Vluchtkerkgroep - mits de GGD hen kwetsbaar genoeg acht. Alleen mensen die in een schrijnende situatie zitten door zware geestelijke problemen, door ernstige ziekte of doordat zij hoogzwanger zijn, maken kans op opvang. De 26 worden nu bijna twee weken individueel geobserveerd. De GGD dacht daar genoeg aan te hebben, maar het ziet ernaar uit dat hij langer nodig heeft.

In afwachting van de uitkomst van de GGD-keuring zijn de 26 tijdelijk opgevangen in de Jellinekkliniek aan het Surinameplein. Hier heeft een man onlangs in zijn polsen gesneden en een vrouw nam een overdosis antidepressiva en slaaptabletten. Beiden zijn door de vrijwilligers aangemeld bij de crisisdienst van de geestelijke gezondheidszorg, maar ze werden niet ter observatie genomen.

Duizelingen
De gemeente zegt dat de dienst niet op de hoogte was van de zelfmoordpogingen. 'Niet de GGD maar wij hebben de mensen na hun zelfmoordpoging opgevangen, maar wij zijn ook maar vrijwilligers. Wij zijn niet altijd beschikbaar,' zegt ze. 'Het is onduidelijk tot wanneer ze worden opgevangen. Ze kunnen die onzekerheid niet aan.' Volgens de in traumaverwerking gespecialiseerde psycholoog is het al dan niet op straat komen te staan een kwestie van leven of dood voor de 26. 'Dit zijn mensen met trauma's. Velen slapen één tot drie uur per nacht en hebben last van duizelingen.' Zij wil dat de gemeente snel zekerheid biedt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden