update

Vluchteling start in Utrecht vanaf dag één met integratie

Als eerste gemeente in Nederland gaat Utrecht asielzoekers voortaan vanaf dag één binden aan de stad. Ze krijgen onderwijs en extra activiteiten. ,,Als je aankomt in Utrecht, blijf je in Utrecht'', zegt wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) in de Volkskrant. ,,Dat creëert rust. Voor schoolgaande kinderen is dat gesleep met mensen helemaal dramatisch."

null Beeld anp
Beeld anp

Met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is afgesproken dat asielzoekers na hun verblijf in de Utrechtse noodopvang worden opgevangen in dezelfde stad. Wie een verblijfsstatus krijgt, kan daarna ook in Utrecht woonruimte krijgen. "Vaak wisselen van opvanglocatie is niet gewenst voor mensen die hun land zijn ontvlucht en van alles hebben meegemaakt. En voor kinderen is het fijn als zij zo min mogelijk wisselen van school'', zegt Diepeveen.

In een nieuwe noodopvang gaan de Universiteit van Utrecht en de Volksuniversiteit cursussen geven in onder meer ondernemerschap. De groepen zijn gemengd en bestaan uit asielzoekers en jongeren uit de wijk Overvecht.

Wijkbewoners
Het Utrechtse plan voorziet niet alleen in activiteiten voor asielzoekers, ook wijkbewoners mogen er aan meedoen. "We willen zinvolle activiteiten bieden, zodat asielzoekers werken aan hun toekomst, ongeacht of die hier ligt of in het land van herkomst. Ook buurtbewoners kunnen meedoen en krijgen zo nieuwe kansen om te werken aan hun toekomst'', aldus wethouder Kees Diepeveen.

De nieuwe begeleiding komt in de opvanglocatie aan de Einsteindreef die naar verwachting deze zomer haar deuren opent. Op de locatie is ruimte voor maximaal vierhonderd asielzoekers en tevens woonruimte voor twintig tot dertig woningzoekende jongeren uit de wijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden