Vluchteling in Amsterdam wacht te lang op onderdak

Amsterdam slaagt er niet in de achterstanden in de opvang van vluchtelingen met een verblijfsvergunning weg te werken. Duizenden wachten nog op onderdak.

Wethouder Laurens Ivens (Wonen)Beeld anp

De gemeente biedt weliswaar onderdak aan twee keer zo veel statushouders als in 2015, maar haalt haar doelstelling niet. Op 1 oktober staat de teller op 1525 vluchtelingen, die sinds begin dit jaar een plek hebben gekregen in Amsterdam.

Dat is op zich meer dan in heel 2015, maar de doelstelling 2400 statushouders onderdak te bieden, blijft buiten bereik. "Dat is vervelend," zegt wethouder Laurens Ivens (Wonen). "Veel vluchtelingen zitten nog altijd in een asielzoekerscentrum omdat ze moeten wachten op een huis. De wachtlijsten zijn lang."

Inlopen
Amsterdam ondervindt de gevolgen van de enorme stroom asielzoekers die vorig jaar, vooral uit Syrië, naar Nederland kwam. Velen hebben inmiddels een verblijfsvergunning en zijn daarmee erkend vluchteling, ofwel statushouder. Het is aan gemeenten om deze groep onderdak te bieden.

Amsterdam heeft als wettelijke taak om dit jaar 2077 statushouders te huisvesten, een aantal dat met veel pijn en moeite misschien net wordt gehaald.

Maar de stad brengt al jaren te weinig vluchtelingen onder. De achterstand is inmiddels opgelopen tot meer dan 900. Daarom had Ivens begin dit jaar besloten de doelstelling te verhogen tot 2400; dan zou de stad boven op de wettelijke taak ook achterstanden inlopen.

Hij moest wel: de provincie oefent veel druk uit op de gemeente om de achterstanden weg te werken. De stad is zelfs onder verscherpt toezicht geplaatst.

Knelpunten
Bang voor maatregelen is Ivens niet. Volgens hem ziet de provincie ook wel dat Amsterdam 'alles op alles zet'. Amsterdam heeft veel in gang gezet om vluchtelingen te huisvesten: in Riekerhaven is een wooncomplex aangelegd voor 280 statushouders en evenzoveel jonge Amsterdammers.

Ivens heeft nog drie plekken aangewezen voor dit soort grote projecten: de Daguerrestraat op IJburg, de Van Lohuizenlaan en de Kruislaan, beide in Oost. Daar komen vier locaties bij. Ivens wil deze plekken pas bekendmaken als is gesproken met omwonenden.

Dat Amsterdam toch de doelstelling niet haalt, heeft te maken met twee belangrijke knelpunten. De plaatsing van statushouders in wooncomplexen gaat minder snel dan Ivens had gehoopt. Daarnaast komen minder gezinnen naar Amsterdam dan voorzien. Dat is een tegenvaller, want een gezin van vier personen heeft immers maar één woning nodig.

2400

De gemeente wil jaarlijks 2400 vluchtelingen huisvesten. Die doelstelling wordt niet gehaald

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden