Vluchteling die misdaad pleegt moet sneller land uit

Asielzoekers die een misdrijf begaan, kan binnenkort sneller een verblijfsvergunning worden geweigerd. En wie er al een heeft, kan die sneller kwijtraken. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) vandaag aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Beeld anp

Asielzoekers die tot een gevangenisstraf van 6 maanden worden veroordeeld voor een ernstig misdrijf zoals geweldpleging, tasjesroven of kleinschalige drugshandel kunnen een verblijfsvergunning schudden. Nu ligt die grens veel hoger: bij een veroordeling tot 18 maanden cel. De drempel om asielzoekers te kunnen weigeren, wordt daarmee binnenkort behoorlijk lager.

Ook bij 'bijzonder' ernstige misdrijven komen asielzoekers sneller in problemen. Als een rechter minimaal 10 maanden cel oplegt voor zware mishandelingen, handel in kinderporno, ramkraken of langdurige drugshandel, verliezen asielzoekers recht op verblijf. Dat is nu nog bij een veroordeling tot 24 maanden of meer.

In de maatregelen wordt wel rekening gehouden met de mate waarin ze gevaar lopen bij uitzetting. Per jaar komen enkele honderden vreemdelingen in aanraking met justitie. Behalve asielzoekers vallen onder 'vreemdelingen' ook illegalen en mensen die al langer een verblijfstatus hebben. Hoeveel asielzoekers precies de wet overtreden, is niet bekend. De maatregelen zijn een aanscherping van het huidige beleid, waar in het parlement geregeld om is gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden