‘Vlucht voor gestrande Nederlanders in Marokko’

Aanstaande zondag kan een groep in Marokko gestrande Nederlanders eindelijk terugkeren naar Nederland. Ze hebben te horen gekregen dat ze met een vlucht vanuit Casablanca meekunnen naar Amsterdam, zo melden twee bronnen aan Het Parool. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de vlucht niet bevestigen.

De brief van de Rotterdamse Amaya aan de Marokkaanse koning Mohammed VI, waarin ze vraagt of haar gestrande buren weer naar huis mogen vliegen. Beeld Privébeeld
De brief van de Rotterdamse Amaya aan de Marokkaanse koning Mohammed VI, waarin ze vraagt of haar gestrande buren weer naar huis mogen vliegen.Beeld Privébeeld

Zo'n 3000 Nederlandse toeristen en Marokkaanse Nederlanders die op familiebezoek waren zitten al weken vast in Marokko. Het land heeft het luchtruim gesloten vanwege het coronavirus, in Marokko zelf is een strenge lockdown van kracht. Marokko liet de afgelopen weken wel mondjesmaat andere nationaliteiten vertrekken, maar de Nederlanders kregen steeds nul op het rekest. Dat zou te maken hebben met de gespannen diplomatieke situatie tussen Nederland en Marokko. Die zijn onder meer bekoeld omdat Nederland kritiek had op hoge celstraffen die Marokkaanse demonstranten in het Rifgebied kregen.

Penibel

De situatie van de gestrande Nederlanders werd intussen steeds penibeler. Sommigen zaten al weken bij familie, anderen in vrijwel uitgestorven hotels. Maar allemaal wilden ze terug naar Nederland voor hun werk of familie. Dat laatste is momenteel nog belangrijker omdat de ramadan is begonnen. Bij sommige ouderen raakten de medicijnen op, een recept dat ze in Marokko niet konden krijgen.

Twee bronnen melden dat ze te horen hebben gekregen dat er zondag een vlucht vanuit Casablanca naar Amsterdam vertrekt. “We vliegen zondagavond!” meldt een Nederlander blij. Hij was twee weken op vakantie in Marokko toen de corona-epidemie uitbrak en zit nu al vier weken vast in een hotel.

Een andere bron meldt dat een ouder echtpaar ook heeft gehoord met de vlucht vanuit Casablanca mee te kunnen. Zij worden met een busje op hun verblijfplaats opgehaald en naar het vliegveld gebracht. Ook zangeres Anouk zit al weken vast in Marokko, of zij ook met de vlucht meegaat is onduidelijk.

Urgente gevallen

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil de vlucht niet bevestigen maar stelt wel ‘druk bezig te zijn de gestrande Nederlanders te helpen’. Het zou daarbij in eerste instantie om urgente gevallen gaan, zoals zwangere vrouwen. Het is onduidelijk of er momenteel één of meer vluchten gepland staan, om alle 3000 Nederlanders terug te halen zijn veel meer vliegtuigen nodig. Ook in andere landen zitten nog gestrande Nederlanders, het ministerie probeert ook hen te helpen om terug te keren.

De Marokkaanse nieuwssite Hespress berichtte donderdagavond dat de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nederland tijdens een besloten overleg beschuldigd zou hebben van discriminatie. Op 36 eerdere repatriëringsvluchten mochten volgens de minister alleen maar autochtone Nederlanders mee en geen mensen met een dubbele nationaliteit.

Minister Stef Blok vertelde onlangs nog hoe moeizaam het was om Nederlanders die in Marokko vastzaten terug te halen.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) wil niet ingaan op signalen dat dit weekend een aantal van de Nederlanders die vastzitten in Marokko, naar Nederland kan terugvliegen. Hij herhaalde vrijdagochtend dat hij zich “volledig inzet” voor de terugkeer van alle bijna 3000 Nederlanders die vanwege de lockdown in dat land niet naar huis kunnen terugkeren.

“Ik heb daarover nauw contact met de Marokkaanse autoriteiten en dat wil ik graag tot een goed einde brengen. Ook ik lees krantenberichten, maar juist om het tot een goed einde te brengen, helpt het niet als ik daar verder in het openbaar commentaar op ga geven”, zei Blok voor aanvang van het kabinetsberaad.

Hij heeft bij de autoriteiten in Marokko aangegeven om in ieder geval eerst de “schrijnende gevallen” te laten terugkeren. Het gaat dan om mensen met medische klachten of mensen met sociale redenen in verband met de situatie thuis. Hoeveel dat er zijn, wil de minister ook niet zeggen.

Het doel is en blijft om iedereen die dat wil terug naar huis te halen, zei Blok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden