PlusPS

Vlogger Bella Arino: 'Er werd een bedrag op mijn hoofd gezet'

Een jaar geleden begon Bella Arino (22) met het maken van videoclips en vlogs over zijn leven. Het leverde hem tien­duizenden views, maar ook een hoop haatreacties op. 'Ik durf amper meer over straat.'

Bella Arino: 'Ik durf amper meer over straat'Beeld Ernst Coppejans

'Oké... executie vindt morgen om zes uur plaats.'

'Wtf kk homo.'

'Een kogel kost slechts vijftig cent...'

'Als ik hem tegen kom geef ik hem kanker veel klappen.'

'Jongens willen jullie me helpen de doctor zei dat ik zes oor tumors heb door ene Bella Arino.'

Het zijn zomaar een paar van de meer dan zesduizend overwegend negatieve reacties onder een videoclip die de Amsterdamse Arino - artiestennaam: Bella Arino - in november op YouTube plaatste.

In de clip beweegt Arino wulps op een bed, terwijl hij zingt over een man die geen man kan zijn. Veel reacties zijn regelrechte doodsbedreigingen; een groot deel gaat over zijn geaardheid. Zonder uitzondering geplaatst door anonieme reaguurders.

Niet alleen op internet wordt Arino, die niet met zijn achternaam in Het Parool wil, bedreigd. Ook op straat wordt hij bespuugd en uitgescholden. Mensen zeggen dat ze hem willen 'doodmaken' als ze hem zien. Laatst nog werd hij op het Centraal Station gefilmd door een jongen die hem wilde schoppen en hem uitschold voor 'kankerhomo'.

Zijn belager plaatste de beelden trots op internet. Een andere keer werd hij in de buurt van het Waterlooplein bedreigd door een collega-vlogger, die Arino een 'vieze homo' noemde en zei dat hij 'een schande' is. Ook hij filmde zijn daden en zette de beelden op internet. Alsof het iets is om trots op te zijn.

Make-up en strakke broeken
De onlinecarrière van Arino is nog pril; zijn eerste video plaatste hij een jaar geleden. Zijn doel: beroemd worden, vertelt hij in bar Taboo in de Reguliersdwarsstraat, een van de weinige plekken in Amsterdam waar hij zich nog wel veilig voelt.

"Ik was als kind altijd al bezig met zingen en dansen. Wat me zo aantrekt in een leven als bekendheid? Ik denk dat ik mijn onzekerheid opvul met de aandacht die ik krijg. En het lijkt me heerlijk om altijd iets te doen te hebben en er goed uit te zien."

In de vlogs loopt Arino meestal over straat en vertelt hij wat hem bezighoudt. Een bilvergroting, blowen bij de McDonald's, problemen met docenten op school, make-up. Later begon hij met het maken van prikkelende nummers en dito videoclips.

Dat die zo veel weerstand zouden oproepen, had Arino nooit verwacht. "Ik had veel kijkers, maar kon er helemaal niet van genieten. Er kwam zo veel haat op me af. Iedereen praatte over me, vooral omdat bekende vloggers video's over me gingen maken. Er werd zelfs een bedrag op mijn hoofd gezet: als iemand me op straat zou zien en dat zou doorgeven, zou hij geld krijgen."

Arino heeft meerdere ­keren bij de politie aangifte gedaan, maar heeft daar tot op heden niets van gehoord.

Arino is wat je androgyn noemt: man noch vrouw. Of ­eigenlijk: allebei. Hij houdt van make-up en strakke broeken en beweegt zich vrouwelijk. Dat hij op mannen valt, heeft hij altijd al geweten.

In zijn jonge tienerjaren speelde Arino nog een tijdje hetero en had hij verkering met meisjes, maar op zijn vijftiende kwam hij uit de kast. Niet uit zichzelf, overigens. "Ik ben toen door een vriend verraden. Ik had hem in vertrouwen genomen, maar hij heeft het aan mijn familie verteld."

Van school gestuurd
De half-Italiaanse, half-Saoedische Arino denkt dat zijn voorkomen de voornaamste reden is van de negativiteit die hij over zich heen krijgt. "Veel mensen denken dat ik Marokkaans ben, vanwege mijn Arabische achtergrond. Zij vinden het moeilijk te accepteren dat een man zich vrouwelijk gedraagt en make-up op heeft."

In zijn vlogs bijt Arino van zich af, maar alle haat maakt hem ook bang. Hij durft amper meer over straat. Hij doet geen boodschappen meer met zijn moeder, bang dat ze wordt meegesleept in wat hij meemaakt. Als hij ergens naartoe gaat, wordt hij door vrienden gebracht met de ­auto - snel erin en eruit.

In het openbaar verschijnen durft hij niet meer. "Er zijn mensen die zeggen dat ze me willen vermoorden als ze me zien. Wat als ik ze tegenkom op straat? Dat maakt me paranoïde. Ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan."

De reacties leest hij niet meer. Althans, dat probeert hij. "In het begin ging ik op de reacties in, maar mensen met wie ik samenwerk, hebben gezegd dat het beter is om er niet meer naar te kijken."

"Soms is het wel verleidelijk, dus sommige dingen lees ik toch. Niet slim, want sommige ­reacties maken me bang. Vooral als mensen zeggen dat ze me willen vermoorden. Ik probeer het van me af te zetten en me er niet mee bezig te houden, anders kom ik helemaal niet meer buiten."

Arino heeft een vriendin meegenomen naar het interview; vreemden vertrouwt hij niet zo snel. Halver­wege het gesprek zegt iemand hem gedag. Een bekende uit Taboo. Een vriend zou Arino hem niet willen noemen. "Mijn vrienden zijn op één hand te tellen en ken ik allemaal van vroeger. Ik durf andere mensen niet dichtbij te laten."

Zijn moeder is niet op de hoogte van alle bedreigingen, zegt hij. Althans, hij praat er nooit met haar over. "Ik ben een heel gesloten persoon, ik wil haar geen pijn doen. Ergens denk ik dat ze het wel moet weten, want iedere moeder zou naar de video's van haar kind kijken als ze weet dat die er zijn. Maar ze heeft nooit gezegd dat ze iets van me heeft gezien. Misschien weet ze niet goed hoe ze er met me over moet praten."

Miss Diva
Tot vorig jaar deed Arino een opleiding sport en recreatie op het ROC in West, maar na een aanvaring met zijn zorgcoördinator werd hij, twee maanden voordat hij zijn diploma in ontvangst zou nemen, van school gestuurd.

"In het begin had ik het heel erg naar m'n zin op de opleiding; ik was er elke dag. Maar vanaf het tweede jaar ging het slechter met me. Ik werd gepest en kreeg veel narigheid over me heen. Hoe ik ermee om moest gaan wist ik niet en ik reageerde agressief."

"Mijn zorgcoördinator, die me bijnamen gaf als Beyoncé en Miss Diva, nam het vooral op voor de pestkoppen en stuurde me uiteindelijk van school. Of ik nog een andere opleiding ga doen? Nee. Ik moet naar het mbo en daar zitten veel jongens van Marokkaanse afkomst. Zij accepteren iemand als ik niet."

Arino is zich ervan bewust dat hij op bepaalde punten moet veranderen, zegt hij. Minder schelden in zijn vlogs als hij gedronken heeft, bijvoorbeeld. "Dat is gewoon ­cheap. Ik moet echt rekening houden met dat soort dingen. Ik hoop dat de mensen om me heen weer trots op me kunnen zijn."

Beeld Ernst Coppejans

Instagram in actie

Instagram lanceerde vorige week een nieuw plan om internetpesten tegen te gaan. Het platform gaat actief reacties screenen. Als er scheldwoorden worden gebruikt, wordt de reactie ­automatisch verwijderd. De gebruiker krijgt dan een waarschuwing.

Als ­iemand nog een keer in de fout gaat, wordt het account permanent verwijderd. Vorig jaar werd al een functie ­gelanceerd waarmee gebruikers reacties kunnen verbergen die scheldwoorden bevatten.

'We accepteren geen pesterijen op Instagram. Onze voorwaarden hebben pesten nooit toegestaan, maar ik ben trots onze volgende stap te kunnen aankondigen om Instagram een inclusieve plek te houden voor alle geluiden,' schreef ceo Kevin Systrom in een bericht op Instagram.

De nieuwe regel geldt vooralsnog niet voor Nederlandse ­gebruikers. Alleen reacties in het ­Engels, Spaans, Duits, Frans en vijf ­andere talen worden gecontroleerd. Of in de toekomst ook Nederlandse reacties worden gescreend, is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden