PlusPS

Vloggende fietser Bas Jongerius is onderweg naar China

Zondag vertrok Bas Jongerius (27) naar China, op de fiets vanuit Amstelveen. Hij doet verslag van zijn trip via de YouTube-serie D tour. 'Ik hoef gelukkig niet 24/7 online te zijn.'

André Nientied
Bas Jongerius: 'Ik ben nog nooit op fietsvakantie geweest' Beeld Michel Mulder
Bas Jongerius: 'Ik ben nog nooit op fietsvakantie geweest'Beeld Michel Mulder

De Chinareis van Bas Jongerius begon eigenlijk al op zijn vijfde, in het tuincentrum van zijn vader. "Een bioloog die daar werkte fietste negen maanden per jaar, over de hele ­wereld. Mijn vader zei: 'Kijk Bas, dat is Theo, hij is wereldfietser. Hij is vanochtend misschien wel komen fietsen uit Zuid-Afrika.' Toen is in feite al het zaadje geplant dat je met je benen de hele wereld over kunt. Na de middelbare school werd het een concreet plan: naar China fietsen."

Toch ging Jongerius eerst studeren; economie en ­bedrijfskunde, cum laude. Na zijn studie ondernam hij projecten op het gebied van de circulaire economie - "Het snijvlak van economie en duurzaamheid."

Dat hij zijn generatiegenoten steeds afhankelijker zag worden van internet en luxegoederen, bracht Jongerius ertoe om eindelijk op reis te gaan voor een 'digitale ­detox': minstens een halfjaar zonder luxe. Desondanks stapt hij nu op de fiets met zo'n acht kilo aan elektronische gadgets in zijn bagage, waaronder een GoPro-camera en een drone.

'Ik heb geoefend met vloggen. Jezelf onbelangrijk vinden, maakt het makkelijker natuurlijk over te komen' Beeld Michel Mulder
'Ik heb geoefend met vloggen. Jezelf onbelangrijk vinden, maakt het makkelijker natuurlijk over te komen'Beeld Michel Mulder

Jongerius ziet er de ironie van in, maar had sponsors ­nodig voor zijn tocht. "Toen ik afgelopen zomer besloot om naar China te fietsen, keek ik naar mijn financiën en dacht: dat wordt heel krap. Ik heb een mailtje naar Discovery gestuurd en werd twee dagen later gebeld: ze wilden het groter aanpakken dan alleen een logo op mijn shirt. Ze vroegen of ik ervaring had met vloggen. Ik zei: 'Ik haat vloggen.' Daar moesten ze wel om lachen."

Uiteindelijk besloot Jongerius zijn hele reis vast te leggen, voor D Tour, de eerste YouTubeserie van Discovery. "Ik heb geoefend met vloggen. Jezelf onbelangrijk vinden, maakt het makkelijker natuurlijk over te komen. Ik hoef gelukkig niet 24/7 online te zijn tijdens de opnames. Sterker nog: ik verzend de opnames waarschijnlijk per post naar Nederland, waar ze worden gemonteerd; in veel landen is wifi niet betrouwbaar genoeg als je grote bestanden wilt doorsturen."

Voor dummies
Ook wat fietsen betreft is Jongerius onervaren. "Ik ben nog nooit op fietsvakantie geweest, twee weken geleden heb ik voor het eerst 120 kilometer in twee dagen ­gefietst. Inmiddels heb ik twee fietsreparatiecursussen achter de rug. En ik heb veel gesprekken gehad met mensen die de wereld over zijn gefietst. Er zijn zelfs boekjes Hoe word ik wereldfietser, voor dummies."

'Mijn ouders zijn erg trots, maar vinden het ook wel eng' Beeld Michel Mulder
'Mijn ouders zijn erg trots, maar vinden het ook wel eng'Beeld Michel Mulder

Aan zijn conditie heeft hij gewerkt. "Ik heb het afgelopen najaar een marathon gelopen, dus ik weet wat het is om ­fysiek door te moeten zetten en pijn te lijden. Ik reken erop dat ik de eerste twee weken kapot zal gaan op de fiets, daarna is mijn lichaam er hopelijk aan gewend. Ik heb 35 kilo bagage bij me, met de fiets erbij is dat ruim 50 kilo." Dat is dus fietsen met Yolanthe Sneijder-Cabau achterop, om uit Jelle Brandt Corstius' boek As in tas te citeren. "In mijn ­geval is dat eerder Wesley Sneijder!"

Jongerius hoopt per week minstens 400 kilometer te fietsen. Zijn 12.000 kilometer lange fietsroute loopt via Duitsland, de Balkan, Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië naar China. "Ik ben erg benieuwd naar Iran, dat schijnt een van de mooiste fietslanden ter wereld te zijn; prachtig én gastvrij."

Airbus met jacuzzi
Turkmenistan lijkt hem lastiger. "Daarvoor heb ik een transitvisum aangevraagd, waarbij ik binnen vijf dagen het land moet verlaten. Maar dat land is 600 kilometer lang, dus dat wordt doorfietsen."

Wanneer hij na een halfjaar inderdaad China bereikt, wil Jongerius misschien nog verder fietsen. "Eerst door naar Vietnam, daarna naar Singapore. Dan ben ik een jaar ­onderweg. Als het lukt, wil ik daarna nog eilandhoppen in Indonesië en door naar Australië. Eigenlijk is deze reis ­decadenter dan naar Singapore vliegen in een airbus met jacuzzi, omdat ik de luxe heb om er een jaar voor uit te trekken. Ik heb ook geen vriendin of baan, dus geen zaken die me binden aan thuis."

En wat vinden Jongerius' ouders ervan dat hij ruim twintig jaar later het voorbeeld volgt van wereldfietser Theo? "Ze zijn erg trots, maar vinden het ook wel eng. Het is zo compleet irrationeel, naar China fietsen. Toch zijn er best veel mensen die zulke lange fietstochten maken, dus zo raar is het niet. Ze zijn blij dat ze me via de YouTube-serie kunnen volgen. En mijn moeder vindt het een heel geruststellend idee dat ik de eerst nacht nog ergens ten zuiden van Utrecht slaap."

Vanaf mei is de fietsreis van Bas Jongerius wekelijks te volgen via youtube.com/dtourdiscovery.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden