Vloeibaar geluk van Wynand Fockink

Achter de bar staat Mirjam. Foto's Johannes Abeling Beeld
Achter de bar staat Mirjam. Foto's Johannes Abeling

Wynand Fockink is al 330 jaar een begrip. Ooit was een der grootste likeurstokerijen in het land, nu zijn er de distilleerderij, de slijterij, het proeflokaal, de zomertuin.

In de Pijlsteeg is een groepje vrouwen neergestreken, de benen opgetrokken, de rug tegen een etalageruit. Om hen heen een wirwar van plastic tasjes van bekende winkelketens en dralende kinderen die jengelen om pannenkoeken en ijsjes. Door hun vermoeide gezichten heen breekt een tevreden glimlach. Het is niet uit wanhoop dat ze hier in Pijlsteeg zomaar zijn neergeploft. Het is om Wynand Fockink, die de mooiste likeurtjes van Amsterdam schenkt, zoete drankjes met sprookjesachtige namen als Boswandeling, Bruidstranen, Hansje in de Kelder en Volmaakt Geluk.

Wynand Fockink schenkt zeventig soorten jenever en likeur, in een donkerbruin nostalgisch onderkomen, een plek waar drank goed gedijt. De planken aan de wand buigen door onder de flessen, bovenaan staan zwarte bolvormige flacons met daarop de likeurnaam in witte letters gekalkt. Oude documenten en aanplakbiljetten aan de muur getuigen van vroeger tijden, waarin jenever vooral voor verwoeste mannen met rode neuzen was.

Achter de bar staat Mirjam, die álles over jenever en likeur weet. Ze wijst de klanten erop voorover te buigen om het bovenste randje van de jenever te drinken. ''Ja, dat moet wel gebeuren, anders wordt het hier een zooitje,'' legt ze de eeuwenoude traditie praktisch uit. En dus buigt ook een nette dame in mantelpak - haar aktetas heeft ze even op de grond gezet. Vooral likeuren als Volmaakt Geluk en de klassieker Half en Half (een mengsel van sinaasappellikeur en een bitter, ooit bij toeval ontdekt door een assistent) doen het goed.

In 1679 begon Jan Bierman de distilleerderij in de Pijlsteeg. Vijftig jaar later werd het bedrijf onder de leiding van Wynand Fockink een van de grootste likeurstokerijen van Nederland, met Bols en Bootz als concurrenten. In 1954 viel het familiebedrijf in handen van Bols. Jan Galesloot heropende het proeflokaal begin jaren negentig. Aan Bols wordt alleen een halffabrikaat voor de jonge jenever geleverd.

Anderhalf jaar geleden kochten Rob Koning (38) en Paul Wanrooij (53) zich in. Koning, jaren barman in het proeflokaal: ''Met stoken alleen maken we geen winst: in hartje Amsterdam is dat een kostbare aangelegenheid. De huren zijn hoog en vrachtwagens kunnen hier moeilijk komen. Daarom hebben we de proeverijen, rondleidingen, workshops likeur maken en het proeflokaal.''

Een typisch Amsterdamse aangelegenheid is het proeflokaal zeker niet. Accenten uit alle windstreken discussiëren over jenever, en als de stemming erin zit ook nog over de rest van het leven. Jantje en Patrick uit Oldenzaal komen elk jaar speciaal voor Wynand Fockink naar Amsterdam. Jantje is zelf kroegbaas. ''Ik ben een liefhebber en neem altijd een ouwe jenever. Maar het gaat me ook om de nostalgie. Prachtig toch: dat stof op de flessen.''
Die authenticiteit wil Koning houden. ''Daarom ontvangen we ook geen vrijgezellenfeesten en groepen. We willen wel groeien, maar op een kleinschalige manier. De charme van het ambacht moet blijven.''

Naast het proeflokaal staat de distilleerderij. Wanrooij, chemisch analist, is distillateur. De compagnons zoeken telkens nieuwe recepten. Koning: ''Een recente uitvinding is bijvoorbeeld de bergamotbrandewijn. Na het lezen van een artikel van Johannes van Dam over bergamot kwamen we op het idee. We hebben de schillen op trek gezet en daar bergamotbrandewijn van gemaakt. Johannes is hem bij ons komen proeven.''

In het proeflokaal is het inmiddels behoorlijk druk: half zes, borreltijd. Op de enige stoel zit een stamgast, zijn ogen staan troebel: ''Ik kom voor de kwaliteit. Elke dag. De jenever is hier van de allerhoogste soort.'' (MARLOES DE MOOR)

Proeflokaal dagelijks 15.00 tot 21.00 uur, Zomertuin woensdag t/m zondag 10.00- 18.00 uur.

www.wynand-fockink.nl. Zie ook ParoolTV: 'Wynand Fockink houdt het ambachtelijk'

Foto's Johannes Abeling, website: www.abeling.nl


null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden