Vlindertelling vergelijkt Rotterdam met Amsterdam

Is een Amsterdamse vlinder hetzelfde als een Rotterdamse? De jaarlijkse vlindertelling, die vrijdag begint, moet daar een antwoord op geven.

Maxime Smit
Het gaat goed met de Nederlandse vlinderstand. Zo is het bonte zandoogje (foto) geen zeldzaamheid meer, en aardig ingeburgerd in Nederland. Beeld Shutterstock
Het gaat goed met de Nederlandse vlinderstand. Zo is het bonte zandoogje (foto) geen zeldzaamheid meer, en aardig ingeburgerd in Nederland.Beeld Shutterstock

Stadsecoloog Geert Timmermans wil één ding vooraf benadrukken: het gaat hier om een vriendschappelijk wedstrijdje.

"Dit is niet Feyenoord-Ajax. Geen 020 versus 010," zegt Timmermans.

Vrijdagochtend begint de jaarlijkse, landelijke vlindertuintelling, die tot en met zondag duurt. Bezitters van een tuin worden dan opgeroepen massaal een kwartiertje in de tuin te posten en vlinders te tellen.

De nadruk ligt dit jaar op de steden Amsterdam en Rotterdam, omdat de organisatie, de Vlinderstichting, zich afvroeg of steden met een verschillende stedenbouwkundige inrichting (zoals Amsterdam en Rotterdam) ook andere vlinders trekken.

Zeldzame vlinder
Het project, dat is voortgekomen uit de al oudere, jaarlijkse vogeltuintelling, moet mensen enthousiasmeren voor hun tuinen, zegt Timmermans.

"We hopen dat mensen hun tuinen gaan inrichten op zo'n manier dat die aantrekkelijk is voor vlinders en insecten, zoals bijvoorbeeld met de bekende vlinderstruik, of met een herfstaster, hemelsleutel of klimop."

Zelf ontdekte de stadsecoloog vorig jaar tijdens een onderzoek naar de eikenpage - bij toeval - de iepenpage in Amsterdam. Dat is een zeldzame vlinder die eerder vooral in de Achterhoek en Limburg te zien was.

Timmermans: "De iepenpage vliegt in de top van iepen, en Amsterdam heeft heel veel deze bomen. Waarschijnlijk is ze heel lang over het hoofd gezien. Mensen kijken natuurlijk voornamelijk voor zich uit. Als de iepenpage dit jaar ook in tuinen opduikt zou dat een klein wondertje zijn."

De vlindertuintelling wordt al negen jaar georganiseerd en laat zien of het in Nederland goed gaat met de vlinder. De telling - vorig jaar deden meer dan tienduizend mensen mee - biedt ook inzicht in 'vlindertrends'.

Zo was het bonte zandoogje jaren geleden nog een zeldzaamheid, maar inmiddels is deze vlinder aardig ingeburgerd, zegt Timmermans. Waarschijnlijk komt dat doordat het warmer wordt en daardoor de stad groener is dan vroeger.

Zonnig moment
Voor wie dit weekeinde ook wil vlindertellen, heeft Timmermans een tip: kies bij voorkeur een zonnig moment. Op de site vlindermee.nl staat een vlinderherkenningskaart, die kan worden gedownload.

Uitkomsten van de telling kunnen tot en met zondagmiddag vijf uur worden doorgegeven via de speciale app, of de websites vlindermee.nl en tuintelling.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden