Vlinderpopulatie in Europa holt achteruit

De populatie van vlinders in Europa is sinds 1990 met bijna de helft afgenomen. Dat melden het Europees Milieuagentschap (EEA) en De Vlinderstichting in een dinsdag gepresenteerd rapport. Ook in Nederland loopt het aantal vlinders terug.

Een man telt vlinders in het kader van de nationale tuinvlindertelling. Beeld anp
Een man telt vlinders in het kader van de nationale tuinvlindertelling.Beeld anp

Dat de vlinderstand achteruit holt, is zorgelijk. Het is tegelijkertijd een teken dat het niet goed gaat met andere insecten en het ecosysteem in Europa in het algemeen, zo schrijven de onderzoekers. 'Deze dramatische daling van vlinders die in grasland leven zou alarmbellen moeten laten rinkelen', aldus Hans Bruyninckx van het EEA.

De onderzoekers namen 17 verschillende soorten vlinders in 19 Europese landen onder de loep. Duizenden vrijwilligers telden de hoeveelheid vlinders die ze zagen gedurende een periode van 22 jaar. Slechts één soort nam toe in aantal, twee bleven gelijk en van acht soorten nam het aantal af. Van zes soorten werd niet duidelijk hoe het bestand zich ontwikkelde.

Intensieve landbouw
De daling komt vooral door intensiever geworden landbouw en het verlaten van bepaalde gebieden. De intensieve landbouw zorgt voor enorme lappen 'uniform grasland', dat bovendien nog eens flink besproeid wordt met pesticide. Het verlaten grasland wordt juist binnen de kortste keren overwoekerd door bos en kreupelhout, bepaald geen omgeving waar vlinders het naar hun zin hebben.

'Als we het niet voor elkaar krijgen om de habitat van vlinders in stand te houden, kunnen bepaalde soorten compleet verdwijnen', stelt Bruyninckx. 'We moeten inzien dat vlinders en andere insecten van belang zijn. Ze zorgen voor de verspreiding van pollen en dat is essentieel voor zowel de natuurlijke ecosystemen als voor de landbouw.'

De onderzoekers raden overheden dan ook aan om 'de povere conservatie van graslanden' aan te pakken en de vlinderstand te gebruiken als een maatstaf voor het succes in die aanpak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden