Update

Vliegtuig met Morgan onderweg naar Tenerife

Orka Morgan is samen met haar verzorgers en een dierenarts op weg naar Tenerife. Het 1100 kilo zware dier is vanmiddag op Schiphol op een dieplader met tillift in een vliegtuig geschoven.

Morgan werd in een vrachtwagen onder politiebegeleiding vanaf het Dolfinarium in Harderwijk naar de luchthaven gebracht. Daar stond een transportvliegtuig klaar. De orka landt waarschijnlijk aan het begin van de avond op het Canarische eiland. Het Loro Parque op Tenerife wordt haar nieuwe thuis.

De vrachtwagen met de container waarin het enorme dier de reis maakt is vanochtend om half 10 vertrokken bij het Dolfinarium. Morgan verbleef daar ruim 17 maanden.

Vrolijk en kalm
Volgens zeebioloog Brad Andreuws, president-directeur van SeaWorld Parks, ondergaat Morgan de verhuizing 'vrolijk, rustig en kalm. Wij mensen maken ons meer zorgen dan zij. Ze ligt heerlijk in haar hangmat', aldus Andrews.

SeaWorld is een Amerikaanse organisatie met zeezoogdierenparken over de hele wereld. In Nederland heeft SeaWorld een park in Scheveningen; in België is SeaWorld gevestigd in Blankenberge. Andrews geldt als één van de belangrijkste orkadeskundigen ter wereld.

Morgan heeft 16 keer geoefend in de hangmat in een beperkte ruimte. Haar verzorgers zijn steeds bij haar, net als een dierenarts.

Gewogen
De orka is gewogen toen een hijskraan het zeezoogdier uit haar bassin tilde en overbracht naar de container. Ze weegt 1100 kilo. Eerder dacht de dierenarts van het Dolfinarium dat Morgan 1300 of 1400 kilo zou wegen. Toen de dolfijnachtige vorig jaar zomer uit de Waddenzee werd gevist woog Morgan nog maar 400 kilo. Vitamines, antibiotica en een wormenkuur zorgden er voor dat de dier snel in gewicht toenam.

Geheim
De datum van het transport bleef geheim omdat Harderwijk vreest voor protesten en confrontaties tussen tegenstanders van het transport en de politie. De actiegroep Orka Coalitie is erop tegen dat de orka wordt geplaatst in een park in Tenerife en wilde dat het dier werd losgelaten in open zee. De rechter besliste echter anders.

De burgemeester van Harderwijk heeft een noodverordening ingesteld om het transport ordelijk te laten verlopen. Voor het afscheid en de reis van Morgan is enorm veel belangstelling, meldt het Dolfinarium.

Dieplader
Een dieplader met tillift schuift Morgan in een transportvliegtuig. Het toestel zal veel langzamer dan gewoonlijk stijgen en dalen om turbulentie en schokken zo veel mogelijk te voorkomen. Vertrouwde stemmen van verzorgers moeten Morgan op haar gemak stellen.

Volgens zeebiologen van de Wageningen Universiteit kan de orka de reis heel goed aan. 'Dierentuinen vervoeren dagelijks allerlei beesten over de hele wereld. Daar is veel ervaring mee en het gaat eigenlijk altijd goed', aldus één van hen.

Vijf soortgenoten wachten op Morgan

Ook op Tenerife zijn alle voorzieningen getroffen om Morgan zo snel mogelijk naar het orkapark te brengen. Volgens het Dolfinarium is Loro Parque het modernste zeezoogdierenpark ter wereld. Vijf soortgenoten wachten op Morgan.

Volgens het Dolfinarium kan de orka zichzelf niet meer in het wild redden. Dierenbeschermers, verenigd in de Orka Coalitie, wilden dat het zoogdier terug zou keren naar mogelijke familieleden voor de kust van Noorwegen.

© ANP Beeld
© ANP
© ANP Beeld
© ANP
© ANP Beeld
© ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden