Vliegtuig grenswacht Oekraïne beschoten

Een patrouillevliegtuig van de Oekraïense grenswacht is vandaag beschoten toen het nabij de grens met de Krim vloog. In het vliegtuig zaten drie bemanningsleden. Niemand is gewond geraakt, liet een woordvoerder weten.

Redactie
Pro-Russische bewoners van de Krim verzamelen zich. Beeld epa
Pro-Russische bewoners van de Krim verzamelen zich.Beeld epa

Het vliegtuig vloog op ongeveer 1000 meter afstand van de grens met de Krim, een autonome republiek in het oosten van Oekraïne. Het is nog niet duidelijk wie er schoot.

Waarschuwingsschoten
Russische militairen hebben op het schiereiland strategische plekken ingenomen, waaronder de grens. Zaterdag werd daar een groep militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa toegang tot de Krim ontzegd. Ze werden onthaald met waarschuwingsschoten.

Op foto's van de Russische activistische krant Novaja Gazeta is te zien dat er een tentenkamp is gebouwd aan de grens. Ook is op foto's een demarcatielijn te zien dat lijkt op een mijnenveld.

Overleg Oekraïne en Rusland in Moskou
De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Grigori Karassin, en de Oekraïense ambassadeur in Rusland, Vladimir Jeltsjenko, hebben vanmiddag in Moskou met elkaar gesproken. Het was het eerste overleg tussen Moskou en Kiev sinds het uitbreken van de crisis op de Krim.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de ambassadeur en de onderminister een 'eerlijk gesprek' met elkaar hebben gehad. Over de inhoud van het overleg hebben beide partijen geen mededelingen gedaan.

Ruim een week geleden bezetten Russische troepen zonder herkenningstekens strategische plekken in de Krim. Volgens de Russische president Vladimir Poetin gaat het om 'lokale zelfverdedigingstroepen', maar internationaal wordt weinig waarde gehecht aan die lezing. De afgelopen dagen heeft de nieuw ingestelde regering op de Krim stappen genomen om zich aan te sluiten bij Rusland.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Obama belt met wereldleiders
De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag met meerdere wereldleiders telefonisch overleg gevoerd over de crisis rond Oekraïne. Obama sprak onder meer met zijn Franse ambtgenoot François Hollande, de Italiaanse premier Matteo Renzi en de Britse regeringsleider David Cameron.

Volgens het Franse presidentiële paleis zijn Hollande en Obama het eens dat er nieuwe sancties tegen Rusland moeten worden afgekondigd als de crisis rond Oekraïne blijft voortduren. Ook eisen de twee staatshoofden dat waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toegang krijgen tot de Krim, waar voorstanders van aansluiting bij Moskou een regering hebben gevormd.

Obama sprak ook met de presidenten van Estland, Letland en Litouwen. Die drie landen zijn lid van de NAVO en hebben deel uitgemaakt van de Sovjet-Unie. Ze hebben nog steeds sterke economische banden met Rusland. Obama heeft de drie Baltische staten verzekerd dat ze onder het NAVO-verdrag op de steun van de VS kunnen blijven rekenen, aldus het Witte Huis.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden