Vliegtaks wordt weer afgeschaft

Personeel van Schiphol, KLM, Martinair en Transavia demonstreerden in februari in Den Haag voor het gebouw van de Tweede Kamer tegen de vliegtaks. Foto ANP/Bianca Spelt Beeld
Personeel van Schiphol, KLM, Martinair en Transavia demonstreerden in februari in Den Haag voor het gebouw van de Tweede Kamer tegen de vliegtaks. Foto ANP/Bianca Spelt

AMSTERDAM - De gewraakte vliegtaks wordt weer afgeschaft. Als onderdeel van het pakket maatregelen om de economie te stimuleren, wil het kabinet afzien van de 350 miljoen euro die met de heffing in de schatkist zouden verdwijnen.

Volgens staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager is de vliegtaks door de economische malaise overbodig geworden. De crisis heeft volgens hem al het beoogde milieudoel - minder luchtreizigers - tot gevolg.

Details over de afschaffing zijn nog onduidelijk, maar de vliegtaks zou per 1 juli weer worden ingetrokken, precies een jaar nadat deze werd ingevoerd. Tot die tijd betaalt elke in Nederland vertrekkende reiziger binnen Europa 11,25 euro. Wie verder reist, rekent 45 euro af. Wat er gebeurt met vakantiegangers die al geboekt hebben voor een reis na
1 juli, is niet duidelijk.

De ecotaks, waarvan de opbrengst niet ten goede komt aan het milieu, had tot doel vliegverkeer te verminderen. Daarin leek de maatregel te falen. Vorig jaar zijn naar schatting 800.000 minder luchtreizigers vanuit Nederland vertrokken, maar het merendeel koos voor vliegvelden net over de grens, zodat het milieueffect gering bleek.

Onlangs concludeerde onderzoekers van het SEO dat de taks de maatschappij veel meer kostte (1,3 miljard euro) dan deze opleverde. De voorziene opbrengst van 350 miljoen bleek volgens dat rapport bovendien bij lange na niet te worden gehaald. Het SEO schatte de jaarinkomsten op hoogstens 270 miljoen.

Tegelijkertijd berekende het Centraal Planbureau dat door de taks luchtvaartmaatschappijen minder vluchten vanuit Nederland zouden uitvoeren, wat vijf- tot tienduizend arbeidsplaatsen kon kosten.

Onder meer Easyjet, na KLM de nummer twee op Schiphol, verminderde het aantal vluchten al sterk. Easyjet is bereid het aantal vluchten weer flink op te voeren nu de ecotaks vervalt, maar wil dat de andere tarieven op Schiphol ook omlaag gaan. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden