'Vliegovertredingen op Schiphol gebrekkig gemotiveerd door ILT'

Luchtvaartinspectie ILT hoeft niet direct in te grijpen op Schiphol. Wel moeten de inspecteurs beter onderbouwen waarom ze overschrijdingen van het aantal vluchten ongehinderd toestaan. GroenLinks eist ingrijpen van luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen.

Herman Stil
De Inspectie moet beter onderbouwen waarom op Schiphol afspraken worden overtreden Beeld anp
De Inspectie moet beter onderbouwen waarom op Schiphol afspraken worden overtredenBeeld anp

Dat blijkt dinsdag uit de uitspraak in het kort geding dat Aalsmeerder Jan Boomhouwer tegen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft aangespannen.

ILT grijpt bewust niet in als de afspraken over het aantal vluchten boven Schiphol worden overschreden omdat verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen opdracht heeft gegeven 'anticiperend te handhaven'.

Vorig jaar zomer werden de afspraken over het aantal vluchten dat vanaf Schiphol kan worden uitgevoerd als er vier banen tegelijk worden gebruikt op 76 dagen overschreden.

Volgens de regels mogen zo maximaal 14.000 vluchten per jaar worden afgewikkeld, omgerekend 80 per dag.

Nihil
Volgens de inspectie waren de afspraken op 64 dagen vanwege weersomstandigheden niet haalbaar. De twaalf overige dagen waren de overschrijdingen 'nihil' en hoeft er dus niet te worden gehandhaafd.

Maar dat vindt de kortgedingrechter 'gebrekkig gemotiveerd'. ILT zal de afwijzing beter moeten motiveren. Omdat de Inspectie daarvoor even de tijd moet krijgen, wordt Boomhouwers eis dat er direct moet worden gehandhaafd, afgewezen.

GroenLinks roept naar aanleiding van de uitspraak minster Van Nieuwenhuizen op het matje. "Al jaren wordt het overtreden van geluidsregels gedoogd en wordt er niet gehandhaafd," zegt het Amsterdamse kamerlid Suzanne Kröger.

"De rechter geeft vandaag een belangrijk signaal af door te zeggen dat gedogen alleen mag onder strenge voorwaarden en voor beperkte duur. Voor omwonenden moet het kraakhelder zijn welke regels er gelden en hoe hierop gehandhaafd wordt. Wij verwachten snel duidelijkheid van de minister."

Inspectie ILT bestudeert volgens een woordvoerder de uitspraak nog en zal aan de hand daarvan afwegen of de dienst alsnog een aanvullende motivatie zal opstellen.

Nieuwe rechtszaak
Boomhouwer, die pal onder de vliegroute van de Aalsmeerbaan woont, is blij met het oordeel van de rechter. "Die zegt letterlijk dat ILT de afwijzing van overschrijdingen beter moet onderbouwen. Dat ga ik natuurlijk goed in de gaten houden." Hij sluit een nieuwe rechtszaak niet uit.

Volgens de Aalsmeerder kan ILT helemaal geen onderbouwing geven omdat in de Omgevingsraad (ORS) van Hans Alders nog geen afspraken over zulke uitzonderingen zijn gemaakt.

"Eigenlijk zijn, naast weersomstandigheden, de enige mogelijke uitzonderingen voor afspraken een vulkaanuitbarsting of een veiligheidsstop. Ook binnen de ORS vinden bewoners dat je overschrijdingen niet zomaar kunt afwijzen."

Boomhouwer wilde met het kort geding voorkomen dat komende zomer de regels weer massaal worden overschreden. "Daar zullen ILT en Luchverkeersleiding Nederland nu wel voor oppassen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden