Update

Vleesloze traiteur Rozengracht mag niet De Vegetarische Slager heten

Een vleesloze traiteurszaak met vestigingen op de Rozengracht en op Zeeburg mag niet langer De Vegetarische Slager heten.

Hiske Versprille
De conceptstore van de Vegetarische Slager in Den Haag Beeld anp
De conceptstore van de Vegetarische Slager in Den HaagBeeld anp

Er was een kort geding aangespannen door Jaap Korteweg, die eigenaar is van het concept De Vegetarische Slager. Korteweg - naast vegetarisch slager ook de man van Partij voor de Dieren-voorzitter Marianne Thieme - bedacht het merk voor vleesvervangers enkele jaren geleden. Het nepvlees in de vorm van 'kipstuckjes', 'gehackt' of 'speckjes', wordt onder andere ook in supermarkten verkocht.

Horeca-ondernemer Martin van den Dungen benaderde Korteweg in 2013 om een Amsterdamse keten van vegaslagers te beginnen. Hij mocht de naam gebruiken op voorwaarde dat hij alleen vleesvervangers van Korteweg zou verkopen.

'Speckjes'
Maar Van den Dungen zou al snel bijna alle merkeigen producten de deur uit hebben gedaan, om in de traiteursgerechten gebruik te maken van goedkoper nepvlees.

Korteweg: 'Er stond op deze niet van ons afkomstige verpakkingen De Vegetarische Slager Amsterdam wat natuurlijk voor de consument gelijkstaat aan De Vegetarische Slager. Er werden 'speckjes' verkocht, dat is onze schrijfwijze, gemaakt van tofu. Alles erop gericht om het te doen voorkomen als ons product.'
De rechter stelde Korteweg maandag in het gelijk. De winkelier moet binnen 14 dagen gebruik van naam en logo van de Vegetarische Slager staken op straffe van een dwangsom.

Vegetarische Traiteur
Van den Dungen zegt het een vervelende situatie te vinden. 'We konden gewoon niet toe met het beperkte aantal producten van De Vegetarische Slager, zeker niet nu dat ook overal in alle supermarkten ligt. Ik ben anderhalf jaar een groot reclamebord geweest voor de producten van dit bedrijf, en nu moet ik alles gaan veranderen.' Van den Dungen zegt zich nog te beraden over een eventueel hoger beroep, maar heeft wel alvast nagedacht over de nieuwe naam: 'We gaan verder als de Vegetarische Traiteur.'

Korteweg spreekt echter tegen dat zijn assortiment het probleem was. 'Van den Dungen had het laatste half jaar misschien vier of vijf van onze producten beperkt voorradig, terwijl we 25 producten hebben. Hij verkocht een saucijzenbroodje van een andere producent terwijl wij zelf twee saucijzenbroodjes hebben. En zo kan ik nog even doorgaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden