Vleeshandelaar Draap ontkent rol in schandaal

Vleeshandelaar Draap en de Nederlandse directeur Jan Fasen ontkennen de spil te zijn in het Europese paardenvleesschandaal. Het paardenvlees van het bedrijf is voorzien van de vereiste kenmerken. 'Klanten is en wordt geleverd wat besteld is', staat in een verklaring die het bedrijf en de directeur donderdag hebben uitgegeven.

Paardenslager Henk Wisker draait gehakt in zijn zaak in Haarlem. Beeld anp
Paardenslager Henk Wisker draait gehakt in zijn zaak in Haarlem.Beeld anp

Draap (het omgekeerde van paard) werd sinds dinsdag door buitenlandse media in verband gebracht met de verkoop van goedkoop paardenvlees als duur rundvlees. In diverse landen is paardenvlees gevonden in maaltijden met rundvlees op het etiket.

'Draap heeft geen zicht op wat de vermelding is op het uiteindelijk eindproduct', aldus de verklaring. 'En hoewel het natuurlijk zo is dat ingrediënten correct op labels dienen te worden vermeld en het publiek niet behoort te worden misleid, acht Draap de media-aandacht in deze omvang opmerkelijk nu de voedselveiligheid kennelijk geen aspect is en kennelijk ook geen smaakverschillen door consumenten zijn aangetroffen', reageert het bedrijf op de ophef.

Er hebben geen aanhoudingen plaatsgevonden, staat in de verklaring. 'Voor zover bekend is het bedrijf of de directeur geen verdachte, laat staan hoofdverdachte binnen een groot netwerk.'

De directeur erkent wel dat hij vorig jaar tot celstraf is veroordeeld voor fraude met halalvlees. Geïmporteerd paardenvlees werd verkocht als halal geslacht rundvlees uit Nederland. In die zaak loopt nog hoger beroep en de straf is nog niet uitgezeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden