Vlagvertoon en grimmigheid in de Stopera

Michiel CouzyBeeld Wolff

De hele dag zou vanuit de fractiekamer van Denk in de Stopera Turkse muziek schallen. Of oproepen tot gebed, het liefst zo luid mogelijk, zei fractievoorzitter Mourad Taimounti gekscherend op de dag dat uit de definitieve verkiezingsuitslag bleek dat zijn partij met drie ­zetels in de raad kwam.

Even de buren van de VVD en Forum voor Democratie plagen.

De VVD beloofde in reactie een mix van Mozart en Hazes vanuit de eigen kamer, en een geur van bitterballen.

Beetje dollen, moet kunnen.

Twee maanden later heeft humor plaatsgemaakt voor grimmigheid. Deze week hing Denk een Palestijnse vlag aan de deur van de fractiekamer, vanwege de doden die waren gevallen tijdens het Palestijnse protest op de Gazastrook, bij de grens met Israël.

Opnieuw reageerde de VVD op deze actie van Denk. De fractie hing een vlag op van Israël, nam een foto en zette die op Twitter: 'kunnen wij ook'.

We hebben het over tientallen doden in het Midden-Oosten, waarover de internationale gemeenschap zijn afschuw uitspreekt en in de Stopera gaan partijen elkaar aftroeven door vlaggen op te hangen. Sliep uit, dat niveau.

Denk kondigde ook mondelinge vragen aan over het samenwerkingsverband van Amsterdam met Tel Aviv en moties om daaraan een einde te maken, gezien de Palestijnse doden eerder deze week.

En daarmee landde een internationaal conflict in de Stopera.

Dat is opmerkelijk, want in november zei Taimounti nog tegen deze krant dat hij 'internationale politiek niet naar Amsterdam wil halen'. Hij wilde juist 'verbinden', antwoordde de kersverse lijsttrekker van Denk op een vraag over de spanningen tussen aanhangers van de Turkse president Erdogan en prediker Fethullah Gülen, die ook in Amsterdam hoog opliepen.

En wat is zo ongeveer de eerste bijdrage van Denk in de raad? Juist: tóch de internationale politiek naar Amsterdam halen.

Het is de nieuwe werkelijkheid in de Stopera. Met de komst van identiteitspartijen als Denk, Forum voor Democratie en Bij1 is de internationale politiek en vooral de onrust in het Midden-Oosten geïmporteerd in de Amsterdamse raad. Debatten waarin ook de VVD zich zal roeren, getuige het vlagvertoon.

Partijen willen hun achterban voeden. We zagen dit al eerder gebeuren in de raad. Op het moment dat bleek dat een Syriër de ruiten had ingegooid van Joods restaurant HaCarmel vroeg de VVD, met een flinke aanhang in Zuid en Buitenveldert, direct een debat aan.

De incidenten leidden tot een zogenoemd Joods akkoord, dat niet is ondertekend door Bij1 en Denk.

Deze week, tijdens het jongste debat over HaCarmel, vroeg ­Taimounti zich af waarom VVD, CDA en Forum voor Democratie wel naar de microfoon lopen en bevlogen spreken als het gaat om incidenten bij Joodse instellingen en niet bij incidenten bij islamitische instellingen.

Een dubbele maat, vindt hij. Om vervolgens zelf het debat te verplaatsen van onveiligheid bij HaCarmel naar de moskeeën.

VVD en CDA reageerden als door een wesp gestoken; zij hebben inderdaad hun afschuw uitgesproken over het incident bij een moskee waar een onthoofde pop werd geplaatst.

Het debat hierover was destijds aangevraagd door GroenLinks en PvdA.
Forum voor Democratie vond de onrust over de bebloede pop bij de moskee destijds zwaar overtrokken, aldus Kamerlid Theo Hiddema, die sprak van een 'pop van maar tien centimeter'.

In de nieuwe gemeenteraad zullen partijen elkaar de maat blijven nemen over loyaliteit, of een gebrek daaraan, jegens ­Israël en de Palestijnen, Joden en moslims. Niet echt verbindend, maar dat doet er niet toe: alles voor de achterban.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden